Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kulturskoleklivet vid Lunds universitet

kulturskolan

Om Kulturskoleklivet

En av utmaningarna för den svenska kommunala musik- och kulturskolan är att rekrytera utbildad personal. Det finns ett stort behov av att förstärka kompetensen så att kulturskolans verksamhet kan breddas och utvecklas till en mer likvärdig kulturskola. Regeringen har därför gjort en satsning, med start i år, på nya utbildningsplatser med särskild relevans för kulturskolan. Det kan handla om såväl fristående kurser som större kurspaket eller nya utbildningar. Lunds universitet är ett av totalt 6 lärosäten i landet som fått del av regeringens medel, och konstnärliga fakulteten besitter såväl den konstnärliga som pedagogiska kompetens som krävs för att utbilda pedagoger till en kulturskola i utveckling.

En ny utbildning: Kulturskolepedagog 90hp

Musikhögskolan, Teaterhögskolan och Konsthögskolan samverkar kring utformningen av en ny utbildning om 90 högskolepoäng med sikte på pedagogiskt arbete inom kulturskolan. De inriktningar som kommer att erbjudas initialt är inom musik, konst och teater. Utbildningen vänder sig till dig som har konstnärlig kompetens men saknar pedagogisk utbildning. Du kanske redan arbetar inom kulturskolan eller inom kulturfältet men önskar få kompetens att undervisa inom kulturskolan.
Utbildningen planeras att starta höstterminen 2019 och öppnar för ansökan i mars samma år.

Kompetensdialog tisdagen den 30 oktober

Vi vill bjuda in lärare och ledare från Skånes kulturskolor till en kompetensdialog kring den nya utbildningen. En styrgrupp med representanter från Musikhögskolan, Konsthögskolan och Teaterhögskolan har fastställt ramarna, men nu startar arbetet med att fylla kurserna med ett bra och relevant innehåll. För att lyckas med detta vill vi samla in tankar och erfarenheter från er som dagligen jobbar nära barn och unga. Vilken kompetens vill ni att era framtida kollegor ska ha? Vad vill barn och ungdomar få ut av kulturskolan? Vilken fortbildning vill ni själva ta del av?
När: Tisdagen den 30 oktober kl 9.00-12.00
Var: Musikhögskolan i Malmö, Lilla Salen
Anmälan senast måndag 22 oktober: https://goo.gl/forms/Dt6KpHFmrxFaFC833
Projektledare: lena [dot] hallabro [at] mhm [dot] lu [dot] se (Lena Hallabro)

Ladda ner pdf-inbjudan

Kontakt

Lena Hallabro

Lena Hallabro
Biträdande utbildningsledare
Musiklärarutbildningens kansli
+46 (0)40-32 54 02
lena [dot] hallabro [at] mhm [dot] lu [dot] se

Kontakt

Lars Andersson

Lars Andersson
Utbildningschef/Lektor
Musiklärarutbildningens kansli
+46 (0)40-32 54 93
lars [dot] andersson [at] mhm [dot] lu [dot] se