Familjen John Anderssons i Anderslöv stiftelse

JAA-stiftelsen

Stiftelse som genom stipendier vill tillgodose och främja vidareutbildning av musikalisk ungdom. Stipendierna riktar sig till studerande med klassisk inriktning. Inom området sång även folklig inriktning.

OBS! Provspelningen för högskolestudenterna är framflyttad till 29 september 2020 på grund av Covid-19. Provspelningen för gymnasisterna har ägt rum och stipendiaterna får sin utbetalning den 3 juni 2020.

Vem kan söka?

• Svensk medborgare och studerande inom instrumentgrupperna sång, piano, violin/viola eller violoncell vid musikhögskola eller motsvarande. Behörig att söka är också svensk medborgare som bedriver högre studier i ett annat land. Tidigare erhållit stipendium hindrar inte att man kan söka och få det igen.
  • Folkbokförd i Skåne och gymnasist, åk 3, inom instrumentgrupperna sång, piano, violin/viola eller violoncell.

Hur och när söker man?
Ansök här 1 februari - 1 mars

• Högskolestudenter ska ladda upp intyg från högskola och bevis på svenskt medborgarskap. Högskolestudenterna ska därutöver göra en inspelning och sända till Musikhögskolan. Format och tillvägagångssätt meddelas senare. Inspelningen ska innehålla två verk eller delar av verk av olika karaktär och vara cirka 10 minuter lång. Den ligger till grund för uttagning till provspelning.
  • Gymnasisterna ska ladda upp intyg om att man går åk 3 på gymnasiet och folkbokföringsbevis. Inspelning behövs inte.

Provspelningar

• Högskolestudenter som valts ut via inspelning kallas till provspelning som sker inför jury vid Musikhögskolan i Malmö i mitten av april. Vid provet ska den sökande vara beredd att framföra minst två verk/delar av verk med olika karaktär. 10 minuter står till förfogande. Musikhögskolan står för ackompanjatör men den sökande kan även välja att ta med egen ackompanjatör på egen bekostnad.
  • Alla behöriga gymnasister kallas till provspelning som sker inför jury vid Musikhögskolan i Malmö i mars/april. Vid provet har den sökande 6-8 minuter till sitt förfogande. Musikhögskolan står för ackompanjatör men den sökande kan även välja att ta med egen ackompanjatör på egen bekostnad.

Beslut och stipendiesummor
Beslut fattas av stiftelsen för JAA efter rekommendation av juryn. Cirka 500.000 SEK fördelas på 4 stipendier till högskolestudenter, 1 stipendium/ instrument-kategori samt 8 stipendier till gymnasisterna, 2 stipendier/instrumentkategori.

Utdelning och stipendiekonsert
Utdelningen äger rum i Anderslövs kyrka den 3 juni varje år. Stipendiaterna skall vara beredda att utan ersättning framföra ett verk i samband med utdelningsceremonin.

OBS! 2020 är stipendiekonserten inställd och utdelningen görs på annat vis.

Kontakt
Frågor om JAA-stipendierna kan besvaras av Lena Arstam vid Musikhögskolan i Malmö.

Till JAA-stiftelsens hemsida

Sidansvarig: