Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbytesstudier

Utbytesstudier innebär att du förlägger en del av din utbildning vid ett partneruniversitet som är knutet till Musikhögskolan i Malmö eller Lunds universitet. Det finns två antagningsomgångar; en på hösten för de universitetsgemensamma avtalen och en på våren för Musikhögskolans specifika avtal samt Erasmusstudier och Nordplus.

Är du intresserad av utbyte utanför Europa?

Snart är det dags att söka till våra universitetsgemensamma utbytesplatser. Välkommen på informationsmöte den 4/10 kl 15-16 i sal D204 så får du veta mer. 

Erasmus+ och Nordplus

Intresseanmälan ska lämnas in senast den 15 februari till Sara Engblom, koordinator för studentutbyten. Ansökningar görs i det internationella ansökningssystemet EASY Dream Apply. Tiden för utbyte är 3-12 månader, en alternativt två terminer. 

Intresseanmälan för utbytesstudier (PDF 86,5 kB, nytt fönster)
Ansök i EASY Dream Apply


Interinstitutionella MHM-avtal

Intresseanmälan ska lämnas in senast den 15 februari till Sara Engblom, koordinator för studentutbyten. Därefter söker du till universitet i enlighet med deras interna ansökningsperiod. Ansökan görs i EASY Dream Apply. 

Interinstitutionella MHMH-avtal: 

Intresseanmälan för utbytesstudier (PDF 86,5 kB, nytt fönster)
Ansök i EASY Dream Apply


Universitetsgemensamma avtal

Ansökningsperioden för de universitetsgemensamma avtalen ligger under 15 oktober - 1 november.  Ansökan görs i SoleMove, Lunds universitets ansökningssystem för utbytesstudier. Först när du har blivit nominerad till utbyte av din utbildningssamordnare på Musikhögskolan i Malmö ansöker du till själva värduniversitetet. En handläggare på Externa Relationer vid Lunds universitet tar då över ditt ärende. 

Ansök i SoleMove

Universitetsgemensamma avtal utlysta av Konstnärliga fakulteten:

Prata gärna med andra utbytesstudenter, lärare och utbildningssamordnare om vilket universitet som skulle kunna passa just dig.


Vanliga frågor och svar:

 

Alla som studerar på ett program kan ansöka om utbytesstudier, men du måste vara aktiv student vid ansökningstillfället och under terminen innan utlandsstudierna. Vid utresa ska du ha avklarat minst 60 poäng vid Lunds universitet och inte ha rester.
Diskutera gärna utbytet med dina lärare på Musikhögskolan i Malmö då de ofta har internationella kontakter och kan ge dig vägledning vid val av skola. Du måste också prata med din utbildningssamordnare som tillsammans med utbildningschef beslutar om du kan göra ett utbyte.  

Student vid Musiker- och kyrkomusikerutbildningarna
Du kan ansöka om utbyte hela eller delar av studieperioden:

 • Konstnärligt kandidatprogram i musik, år 2
 • Konstnärligt masterprogram i musik, år 1

Notera att du i regel inte kan åka på utbyte den termin som examen görs.

Student vid Ämneslärarutbildningen i musik
Du kan ansöka om utbyte när du ska påbörja:

 • Termin 5, 6 eller 7 om du vill göra ett utbyte under en termin inom Ämne 2/Estetiska fördjupningskurser
 • Termin 5 om du vill göra utbyte under en/två terminer inom Ämne 2/Estetiska fördjupningskurser 

Musikhögskolan i Malmö har avtal med flera institutioner både inom och utanför Europa. Samtliga partners och utbytesavtal finns inlagda i systemet SoleMove.

Logga in på SoleMove 

Guide till Solemove (PDF 2.6MB - nytt fönster)

Ansökningar utanför Europa görs som regel under hösten och ansökningar inom Europa börjar med en anmälan om utbyte senast den 15 februari.

Du kan högst göra tre Erasmus-ansökningar och tre Nordplus-ansökningar.

Välj vilket lärosäte du önskar åka till.


För Erasmus+ och Nordplus samt Musikhögskolan interinstitutionella avtal, fyll i intresseanmälan för utbytesstudier och få den underskriven av din utbildningssamordnare. Lämna sedan den till Sara Engblom, koordinator för studentutbyten. 

Intresseanmälan för utbytesstudier (PDF 89k - nytt fönster)
 

Ta reda på deadlines och eventuella specialkrav på din ansökan.
 

Gör din ansökan i det internationella ansökningsprogrammet Easy Dream Apply (och alternativt system om det krävs). Kontrollera med din studiesamordnare/studiekoordinator att du kan tillgodoräkna dig de kurser du väljer när du kommer hem.

Ansök i EASY Dream Apply


För universitetsgemensamma avtal (15 oktober - 1 november) gör du din ansökan i SoleMove, Lunds universitets ansökningssystem för utbytesstudier. Först när du har blivit nominerad till utbyte av din utbildningssamordnare på Musikhögskolan i Malmö ansöker du till själva värduniversitetet. En handläggare på Externa Relationer vid Lunds universitet tar då över ditt ärende.

Ansök i SoleMove


Sök stipendium! Alla som antas till ett utbyte (även med Nordplus) kan ansöka om Erasmus+ stipendium. Stipendiet är på mellan 400-460 euro i månaden beroende på vart du åker. I samband med ansökan görs ett språktest. Kontakta erasmusstudier [at] er [dot] lu [dot] se om du har frågor.

Läs mer om ansökan av Erasmus+ stipendium (LU)

När du ansöker till ett universitet som går under våra universitetsgemensamma avtal gör du din ansökan i SoleMove.

Ansökan ska innehålla följande:

 • Studyplan (= studieplan). Leta upp vilka kurser som vänder sig till utbytesstudenter och kontrollera att du har rätt förkunskapskrav. Prata med din utbildningssamordnare och säkerställ att kurserna går att tillgodoräkna inom din examen. Du hittar sökbara kurser på värduniversitetets hemsida via SoleMove.
 • Statement of purpose. Ett personligt motiveringsbrev där du lyfter fram varför just du ska få åka på utbyte. Beskriv hur utbytet kommer att hjälpa dig i din framtida yrkesroll samt i din personliga utveckling.
 • CV. Ditt CV ska vara skrivet på engelska och vara högst två sidor långt. Inkludera utbildningen du går på,  arbetslivserfarenheter, språkkunskaper, internationell erfarenhet, tidigare utbyten m.m.
 • Ladokintyg. Du kan själv ta fram ett Ladokintyg via studentportalen eller få hjälp från utbildningskansliet. Tänk på att även detta måste vara på engelska.

När antagningsomgången har stängts går kansliernas utbildningssamordnare igenom ansökningarna och nominerar studenter till utbyte. När nomineringen är gjord träder koordinatorerna vid Externa relationer i Lund in. De informerar om ansökningsprocessen till värduniversitetet samt nominerar studenten dit.

Läs mer om hur du skriver en bra ansökan (LU)

Ansökningar till olika skolor kan se väldigt olika ut, men vanligtvis innehåller de:

 • Ansökan med en studieplan
 • Learning Agreement (genereras via EASY Dream Apply). 
 • Inspelning (laddas upp i EASY Dream Apply). En 15-20 minuter lång inspelning som visar din musikaliska och tekniska förmåga. Kompositionsstudenter bifogar sina verk samt verkförteckning.
 • Transcript of records – ett Ladokintyg på engelska. Det kan hämtas från Studentportalen eller i Ladok.
 • Motivation letter – ett personligt brev där du berättar varför du vill åka på utbyte till just den skola du söker till.
 • CV. Vissa skolor vill även ha ett rekommendationsbrev från din lärare. Med hjälp av Europass kan du bland annat göra ditt eget CV och ett språktest.

Läs mer om hur du skriver en bra ansökan (LU)

Studenter som reser inom ett utbyte är försäkrade genom Kammarkollegiets samlingsförsäkring, Student UT. Försäkringen börjar gälla två veckor före studieperioden och slutar att gälla två veckor efter studieperioden. Försäkringen gäller endast i det land där du ska studera samt direktresor dit och tillbaka. Om du åker på utbyte till ett EU-land bör du även skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort via Försäkringskassan.

Läs mer om Kammarkollegiets samlingsförsäkring, Student UT

Utbytesavtal mellan universitet innebär att det finns en överenskommelse om att utbyta studenter (och lärare) med varandra. Avtalet garanterar att undervisningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Som student vänder du dig till CSN för utlandsstudier för att ansöka om medel för att finansiera utlandsvistelsen. I de flesta fall får du även hjälp med att hitta boende.

Läs mer om CSN för utlandsstudier

Glöm inte att söka stipendium! Alla som antas till ett utbyte (även med Nordplus) kan ansöka om Erasmus+ stipendium. Stipendiet är på mellan 400-460 euro i månaden beroende på vart du åker. I samband med ansökan görs ett språktest. Kontakta erasmusstudier [at] er [dot] lu [dot] se om du har frågor.

Läs mer om ansökan av Erasmus+ stipendium (LU)
 

Extracurricular International Opportunities for Students at LU
"Extracurricular International Opportunities for Students at LU" är en sida i Canvas med information om internationella möjligheter för studenter vid Lunds universitet, till exempel virtuella utbyten, korta utbyten, webbinarium och resestipendium. Nya aktiviteter publiceras under terminens gång så glöm inte att slå på notiserna för att få uppdateringar. 
Har du frågor? Kontakta isabelle [dot] nilsson [at] er [dot] lu [dot] se

Registrera dig på Extracurricular International Opportunities for Students at LU 

Möt världen på hemmaplan
Som internationell fadder blir du den sociala länken mellan de internationella studenterna i din faddergrupp och studentlivet i Lund. Du får träffa studenter från hela världen och lära känna nya människor. 

Engagera dig som internationell fadder (LU)

VFU utomlands
Du som går Ämneslärarutbildningen har möjlighet att göra kursen "VFU inom valt fördjupningsområde" utomlands. Kursen ligger i termin 10. Du ansvarar själv för att söka upp information om lämplig skola och land. Därefter vänder du dig till Pernilla Grahn, VFU-ledare på ML, för att vidare diskutera utbytet.

Kontakt

Sara Engblom
Koordinator studentutbyten
sara [dot] engblom [at] mhm [dot] lu [dot] se
+46 40 32 54 19

Vill du vara vårt ansikte utåt?

Student ler mot kameran på en gata i Berlin. Foto.

Studentambassadör

När du åker på utbytesstudier till något av våra partneruniversitet, är du en av Lunds universitets viktigaste representanter och vårt ansikte mot omvärlden.

Läs mer om att vara studentambassadör (LU)

Utbytesambassadör

En utbytesambassadör har själv erfarenhet av att studera utomlands. Ditt uppdrag är att inspirera och sprida kunskap om internationella möjligheter vid Lunds universitet. Rekrytering sker via MyCareer.

Instagram takeover

Vill du berätta om din vardag utomlands på Lunds universitets eller Musikhögskolan Instagramkonto? Hör av dig till oss:

 • MHM – Amelie Malmgren
 • LU – lunduniversityabroad [at] er [dot] lu [dot] se (Utbytesambassadörerna)