Johanna Antonsson
Doktorand
Doktorand i musikpedagogik
Presentation
Alla barn i Sverige möter musik i sin grundskoleutbildning. Enligt den timplan som började gälla för årskurs 1–7 år 2019 ska alla elever i grundskolan få 230 timmars musik. För många barn som växer upp i Sverige är detta den enda musikutbildning de får.
År 2011 trädde en ny läroplan i kraft, Lgr 11, som medförde nya kursplaner i alla ämnen i grundskolan och ett nytt betygsystem. Alla elever bedöms nu enligt betygsskolan F-A där A är högst och innebär tjugo meritpoäng medan F är lägst och innebär noll meritpoäng. Dessa meritpoäng används sedan för att söka vidare till gymnasieskolan. Därför är likvärdighet ett centralt begrepp när det gäller betygssättning.
Mitt eget intresse för betyg och bedömning inom musikämnet i grundskolan har väckts successivt under mina verksamma år som lärare, både genom diskussioner med kollegor och under de processer jag själv gått igenom när jag bedömt de elever jag undervisat. Mitt avhandlingsarbete syftar till att undersöka vilka ställningstaganden och överväganden som verksamma musiklärare gör när de gör bedömningar i sitt ämne och när de betygsätter sina elever. Syftet är att visa på musiklärares komplexa uppdrag som bedömare och betygsättare samt att bidra till att öka likvärdigheten i musikämnets betygssättning.