Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Årets JAA-stipendiater utsedda

JAA logotyp. Illustration.

Som ett av Sveriges absolut största stipendier inom klassisk musik behöver JAA-stipendiet ingen närmare presentation. Däremot presenterar vi med glädje årets vinnare.

JAA-stipendiet delas ut av familjen John Anderssons i Anderslöv stiftelse och riktar sig till studerande med klassisk inriktning inom områdena sång, violin/viola, piano och cello. Stipendiet är ett av de större inom klassisk musik i Sverige och ett prestigefyllt erkännande för de lyckliga vinnarna.

JAA-stipendiater 2023

Viktoria Karlsson (sång) | högskolenivå

Viktoria Karlsson är en lyrisk koloratursopran uppvuxen i Trollhättan. Just nu gör hon sin masterutbildning i Musikdramatik vid Musikhögskolan i Malmö, Malmö Opera Academy. Hon har tidigare studerat det konstnärliga kandidatprogrammet i Opera vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Till hösten kommer vi att få se henne på Malmö Operas stora scen som Zerlina i operan Don Giovanni. Viktoria har även en bakgrund inom brottning och gillar att träna på fritiden, gärna crossfit och tyngdlyftning.

Oscar Edin (viola) | högskolenivå

Oscar Edin är ursprungligen från Göteborg och studerar viola på solistdiplom vid Musikhögskolan i Malmö för professor Henrik Frendin. Oscar har under sina studier deltagit i tävlingar som Hindemith International Viola Competition i München och Oskar Nedbal International Viola Competition i Prag. Våren 2023 vann Oscar som en av medlemmarna i Monbijoukvartetten kammarmusikbiennalen Ung & Lovande.

Nils Hansson (piano) | högskolenivå

Nils Hansson Meng växte upp i en musikerfamilj och började sina pianostudier vid sju års ålder för Kira Khalfine och senare för Victoria Power. Sedan 2017 studerar han vid Sibeliusakademin i Helsingfors under ledning av Tuija Hakkila och Ilmo Ranta. Nils är pristagare i ett flertal tävlingar och har även turnerat i Asien och Baltikum. Förra säsongen uppträdde han som solist tillsammans med Sakari Oramo och Sibeliusakademins symfoniorkester på Beethovens kejsarkonsert i Helsingfors samt på Musikhuset och med Erkki Lasonpalo och Villmanstrands stadsorkester. Förutom pianist är han också en aktiv målare.

Kristian Chojecki (cello) | högskolenivå

Göteborgssonen Kristian Chojecki slutförde sin kandidatutbildning vid Musikhögskolan i Malmö våren 2022. Efter ett års studier för Andreas Brantelid på interpretationsprogrammet vid samma institution är det nu dags för nästa steg. Efter sommaren blir det en masterutbildning antingen på Royal Collage of Music i London eller Conservatorium van Amsterdam. Kristian är medlem i Monbijoukvartetten som vann kammarmusikbiennalen Ung & Lovande våren 2023.

Alice Joelsson (sång) | gymnasienivå

Alice Joelsson studerar klassisk sång som huvudinstrument för Emilia Falcaru på Malmö Latinskolas spetsutbildning. Hennes repertoar är bred och består även av musikal, visor och pop. Under gymnasietiden har Alice fått mersmak för just den klassiska sången då hon älskar de starka känslorna, klangen och dramatiken.

Szymon Gatlik (piano) | gymnasienivå

Szymon Gatlik är 18 år gammal och går sista året på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund. Han har ett stort intresse för musik och har spelat piano sedan nio års ålder. Under gymnasietiden upptäckte han den klassiska musiken. Szymon vill utmana sig själv med det han framför, samtidigt som han vill överraska lyssnaren med sitt pianospel. Det är dessutom viktigt för honom att hans musik har mening samt väcker tankar och känslor hos publiken.

Alice Wilgottson (sång) | gymnasienivå

Alice är 19 år och studerar tredje året på Malmö Latinskolas estetiska spetsutbildning i sång. Utöver att ha medverkat som solist i bland annat ett storband och en saxofonkvartett har hon sedan barnsben varit med i ett flertal musikaler. Sången och musiken är ett brinnande intresse som tagit extra fart det senaste året och något som Alice hoppas att få fortsätta med i framtiden.

Melker Lexén (piano) | gymnasienivå

Melker läser klassiskt piano på Malmö Latinskolas spetsutbildning i musik och studerar för pianopedagogen Maria Orlovskaya. Tidigare studerade han för Andrzej Ferber. Melker inledde sin musikaliska karriär som vid fem års ålder när han började sin utbildning för kantorn i hembyn. Då med en blandning av filmmusik, spelmusik och klassisk musik på repertoaren. De senaste åren har den klassiska musiken hamnat i huvudfokus, dels på grund av eget intresse, dels på grund av Malmö Latinskolas klassiska profil.


Jury gymnasienivå

Jury högskolenivå


Vill du se vinnarna spela och sjunga?

Missa inte deras gemensamma konsert i Anderslövs kyrka, lördag 3 juni 2023.

Läs mer om konserten