
Ale Carr
Lärare

Lärare i ensemble och cittern
Ale Carr har sina rötter i Skåne där han växte upp i en familj bestående av folkmusiker. Tillsammans har de uppträtt som Familjen Carr i hela Ales liv. Detta lade en stadig grund för hans musicerande, där musik i grund och botten handlar om interaktion och samhörighet tillsammans med vänner och familj, såväl som en spännande och betydelsefull länk mellan artist och åhörare.
Under sin uppväxt lärde sig Ale att spela en hel arsenal av olika instrument: fiol, gitarr, trummor, piano, kontrabas, mandolin – tills han till sist, som fjortonåring, fick tag på en cittern, vilket kom att bli hans huvudinstrument. Ale var självlärd på cittern fram tills att han påbörjade studierna vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och har inspirerats och lärt sig mycket av musikaliska pionjärer som Ale Möller, Roger Tallroth och Olle Lindvall. Idag är Ale själv erkänd som en av de främsta stränginstrumentalisterna inom nordisk folkmusik.
Han är även en framstående fiolspelare och blev riksspelman vid 19 års ålder. 2017 blev han världsmästare i träskofiol, ett traditionellt skånskt instrument. Sedan 2015 är han också konstnärlig ledare för Folkrot, en festival som hyllar och för vidare den traditionella folkmusiken från Skåne.
Redan i sina tidiga tonår bestämde sig Ale för att utmana och försöka utveckla den traditionella musik han älskar. Detta ledde honom till att börja komponera och att försöka bredda sitt musikaliska spektrum, vilket i sin tur ledde till många spännande samarbeten. Influerad av sin pappas danska arv fann Ale vägen in till den danska folkmusikscenen och tillsammans med Nikolaj Busk och Rune Tonsgaard Sørensen bildade han 2009 bandet Dreamers' Circus. Året därpå, 2010, gick han även med i det danska bandet Basco.
Andra samarbeten innefattar bland annat duos med Esko Järvelä respektive Bjarke Falgren, och genom olika sina projekt har Ale framfört musik tillsammans med symfoniorkestrar, storband, körer och kammarensembler såsom Danish String Quartet. Idag uppträder Ale världen över och på så olika scener som Sydney Opera House, Roskildefestivalen, Washington Performing Arts och i Hayao Miyazakis personliga ateljé i Japan. Han har även tilldelats 10 Danish Music Awards-priser, bland annat för Årets Artist och Årets Kompositör.
Avslutningsvis är Ale också mycket förtjust i att lära ut – han anser att kärnan i musikalisk tradition grundar sig i att dela sina erfarenheter och sitt kulturella arv med andra. Han har därför bred erfarenhet av att hålla i workshops och lektioner på festivaler och vid konserter över hela världen och har verkat som lärare på Musikhögskolan i Malmö sedan 2011. Han har även varit gästlärare på bland annat Norges Musikkhøgskole och på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet.
På Musikhögskolan i Malmö undervisar Ale främst på olika mandolin- och gitarrinstrument inom skandinavisk folkmusik, men han undervisar även inom ensemble och musikteori samt vid olika projekt och föreläsningar.