Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ann-Sofi Härstedt

Universitetslektor i sång

”Jag är övertygad om att alla kan utveckla sin unika röst, och att sången har en frigörande kraft som läker, helar och ger glädje. ”

Sångerskan och sångpedagogen Ann-Sofi Härstedt bygger sin undervisning på en stor musikdramatisk erfarenhet. Hon har varit solist vid Vadstenaakademien, Ystadoperan, Norrlandsoperan, Göteborgsoperan och i ett flertal produktioner vid Malmöoperan.
Ann-Sofi undervisar i grundläggande röstteknik, interpretation och sångmetodik. Hon leder universitetskurser i sångmetodik och solosång, främst för kyrkomusiker och handleder även skolans blivande sångpedagoger. Som metodik- och handledare arbetar Ann-Sofi med röstträning på alla nivåer; metodik för amatörer och körsångare, så väl som för klassiskt inriktade solister.

Ann-Sofi började sin utbildning med en kantorsexamen och tog sedan sångpedagog- och musiklärarexamen vid Musikhögskolan i Malmö. Under utbildningen vid Operahögskolan i Göteborg fördjupade hon sig i Elsa Österlings rörelse – och andningsteknik och har även tillägnat sig kunskaper i Alexanderteknik och yoga. Genom konstnärsnämndens stipendium har hon studerat klassisk sång för Vera Rosza i London, och italiensk bel canto teknik för Dan Marek i New York. Hon har även arbetat med logopedisk röstgymnastik för Maud Raimer, samt deltagit i masterclass för Owen Brown.

Under sina år som frilanssångerska har Ann-Sofi samarbetat med olika musiker i många olika instrumentkombinationer. Hon har ett stort intresse för nutida musik och har varit solist i uruppföranden av operor och kammarmusik av tonsättare som Lars-Johan Werle, Erland von Koch, Jonas Forsell, Thomas Lindahl, och Paula af Malmborg-Ward. Tillsammans med pianisten Inga-Britt Niemand har hon utforskat romansens möjligheter i program som” Sju rosor och sju eldar”, ”La Flora” och ”Mariablomster”.

2007 medverkade de båda vid Romansmaraton i Malmö med föreställningen ”Köttet luktar bränt” – rykande färskt 2000-tal.

2008 fick Ann-Sofi Konstnärsnämndens stipendium för arbetet med denna produktion.
Med gitarristen Carsten Gröndahl och flöjtisten Jörgen Tånnander – Trio Nordica, har hon turnerat i Sverige och Danmark, och gjort ett flertal radioinspelningar. Hon har även samarbetat med organisten Karin Johansson i programmet "Kvinnoröster i Bibeln”. Just nu turnerar hon i Musik i Syds regi tillsammans med harpisten Susan Scarborough-Enochsson i en föreställning för högstadiet.

Ann-Sofi har under 2007–2009 deltagit i projektet ”Vem äger lärandet?", ett internationellt forskningsprojekt om instrumentalundervisning och lärande på högskolenivå.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Övriga bidrag

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Övriga bidrag

Ann Sofi Härstedt
E-post: ann-sofi [dot] harstedt [at] mhm [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Lärare (Musikhögskolan)

+46 40 32 54 50