Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ann-Sofi Härstedt

Universitetslektor i sång

”Jag är övertygad om att alla kan utveckla sin unika röst, och att sången har en frigörande kraft som läker, helar och ger glädje. ”

Sångerskan och sångpedagogen Ann-Sofi Härstedt bygger sin undervisning på en stor musikdramatisk erfarenhet. Hon har varit solist vid Vadstenaakademien, Ystadoperan, Norrlandsoperan, Göteborgsoperan och i ett flertal produktioner vid Malmöoperan.
Ann-Sofi undervisar i grundläggande röstteknik, interpretation och sångmetodik. Hon leder universitetskurser i sångmetodik och solosång, främst för kyrkomusiker och handleder även skolans blivande sångpedagoger. Som metodik- och handledare arbetar Ann-Sofi med röstträning på alla nivåer; metodik för amatörer och körsångare, så väl som för klassiskt inriktade solister.

Ann-Sofi började sin utbildning med en kantorsexamen och tog sedan sångpedagog- och musiklärarexamen vid Musikhögskolan i Malmö. Under utbildningen vid Operahögskolan i Göteborg fördjupade hon sig i Elsa Österlings rörelse – och andningsteknik och har även tillägnat sig kunskaper i Alexanderteknik och yoga. Genom konstnärsnämndens stipendium har hon studerat klassisk sång för Vera Rosza i London, och italiensk bel canto teknik för Dan Marek i New York. Hon har även arbetat med logopedisk röstgymnastik för Maud Raimer, samt deltagit i masterclass för Owen Brown.

Under sina år som frilanssångerska har Ann-Sofi samarbetat med olika musiker i många olika instrumentkombinationer. Hon har ett stort intresse för nutida musik och har varit solist i uruppföranden av operor och kammarmusik av tonsättare som Lars-Johan Werle, Erland von Koch, Jonas Forsell, Thomas Lindahl, och Paula af Malmborg-Ward. Tillsammans med pianisten Inga-Britt Niemand har hon utforskat romansens möjligheter i program som” Sju rosor och sju eldar”, ”La Flora” och ”Mariablomster”.

2007 medverkade de båda vid Romansmaraton i Malmö med föreställningen ”Köttet luktar bränt” – rykande färskt 2000-tal.

2008 fick Ann-Sofi Konstnärsnämndens stipendium för arbetet med denna produktion.
Med gitarristen Carsten Gröndahl och flöjtisten Jörgen Tånnander – Trio Nordica, har hon turnerat i Sverige och Danmark, och gjort ett flertal radioinspelningar. Hon har även samarbetat med organisten Karin Johansson i programmet "Kvinnoröster i Bibeln”. Just nu turnerar hon i Musik i Syds regi tillsammans med harpisten Susan Scarborough-Enochsson i en föreställning för högstadiet.

Ann-Sofi har under 2007–2009 deltagit i projektet ”Vem äger lärandet?", ett internationellt forskningsprojekt om instrumentalundervisning och lärande på högskolenivå.

Ann Sofi Härstedt
E-post: ann-sofi [dot] harstedt [at] mhm [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Lärare (Musikhögskolan)

+46 40 32 54 50