Peter Sheppard Skærved har etablerat sig som en av sin generations mest innovativa musiker, med en unik förmåga att förena det klassiska arvet med modern kreativitet. Han började spela violin vid ung ålder och studerade sedan vid Royal Academy of Music i London där han numera undervisar och forskar.
Rafflande repertoar och samarbeten
Sheppard Skærveds repertoar är imponerande i sin bredd och djup. Han behärskar verk från barocken till samtida musik, och han har en särskild förkärlek för klassisk och romantisk musik. Samtidigt är han en stark förespråkare för nyskriven musik och har samarbetat med en rad betydande samtida tonsättare, såsom Michael Finnissy, Hans Werner Henze och George Rochberg. Genom sin karriär har han uruppfört och spelat in otaliga verk, varav många har skrivits direkt för honom.
En av Sheppard Skærveds stora passioner är att återupptäcka och framföra sällan spelade verk. Hans forskning har lett till en djupgående förståelse för historiskt informerad uppförandepraxis, vilket innebär att han ofta studerar originalmanuskript och spelar på historiska instrument för att återskapa den ljudbild som tonsättarna från tidigare epoker hade i åtanke. Han ger bland annat återkommande recitaler på den prestigefyllda samlingen av historiska instrument på Library of Congress i Washington och samarbetar med flera museer såsom British Museum, National Portrait Gallery, Tate Galleries och The Victoria and Albert Museum.
Musikforskare och pedagog
Förutom sin karriär som utövande musiker är Sheppard Skærved också en engagerad musikforskare och pedagog. Han har publicerat artiklar och böcker om musikens historia och tolkningspraktik, och han har hållit föreläsningar och masterclasses världen över. Nu gästar han Musikhögskolan i Malmö där han kommer att ge ett seminarium och workshop till studenterna i kompositionsklassen i början på oktober. Samarbetet fortsätter sedan och kommer även att innefatta framträdanden på Lund Contemporary i februari 2025, ytterligare ett seminarium under hösten 2025 samt en konsert inom ramen för Connect Festival i Malmö i mars 2026. Fast först blir det två konserter redan nu i oktober, en i St. Petri kyrka och sedan en i Liljeforssalen på Musikhögskolan i Malmö där flera av skolans kompositionslärares verk uruppförs.