Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studera musik down under – hur är det att vara utbytesstudent?

Kajsa Junefjäll i Cathedral Ranges utanför Melbourne, Australien.

Kajsa Junefjäll i Cathedral Ranges utanför Melbourne, Australien.


Studerar du ett program vid Musikhögskolan i Malmö erbjuds du möjligheten att förlägga en del av din utbildning utomlands – ett bra sätt att få nya erfarenheter och se sig om i världen. Kajsa Junefjäll på musiklärarutbildningen tog tillfället i akt och åkte till Melbourne.

Varför valde du att åka på utbyte?

– Jag ville gärna ta möjligheten att bo utomlands när jag erbjöds chansen. Jag tänkte också att om jag inte åker nu skulle jag aldrig komma till Australien, det känns ju så långt bort.

Vad är största skillnaden mellan att plugga i Sverige och i Australien?

– Du har större frihet i Australien när det kommer till att välja ämnen, det gör att du själv kan lägga upp studierna lite mer efter hur mycket plugg du vill ha. Jag har till exempel bara haft ett ämne som krävde att jag skrev en uppsats baserat på litteratur, allt annat har varit musikämnen. Det känns lite som att gå på folkis igen under en termin. Det ger dig också mycket tid till att öva, eller gå på museum!

– Här uppmuntras du också att ta för dig mer i klassrummet och ”speak your mind” på ett sätt som är annorlunda från hemma. Gillar du djur är det perfekt, för lärarna tar med sina hundar både till lektioner och masterclasses!

Hav, strand och grönt i Wilsons Promontory National Park, Australien. Foto.
Promenad i Wilsons Promontory National Park, cirka tre timmar från Melbourne.

Vad är det bästa med att vara utbytesstudent?

– Det finns så otroligt mycket att göra i Melbourne! Massa häftiga matställen med influenser från Asien, kaféer som säljer fantastiskt kaffe (kaffet i Melbourne är fantastiskt överlag), coola barer, klubbar och mycket livemusik. Staden pulserar av kultur!

– Men det bästa är ändå alla människor man träffar, alla roliga möten från alla möjliga delar av världen. Jag bodde på hostel innan jag flyttade in i mitt “share house” och det var ett jättebra sätt att skaffa vänner. Där fanns det redan flera utbytesstudenter som man lärde känna och då har du redan en liten skara när du börjar plugga. 

Fem studenter ler och tittar in i kameran framför ett vattenfall. Foto.
Semester under vårlovet uppe i norra Australien.

Vad hade du sagt till någon annan som funderar på att göra utbytesstudier?

– Gör det! Det är ett riktigt äventyr att åka i väg så här, både med toppar och dalar såklart, men i slutändan är det så värt det! Du blir rik på perspektiv, får nya influenser, nya vänner och upplevelser! Vare sig du åker till Australien eller någon annanstans så är det en riktigt häftig resa som du garanterat inte kommer att ångra.

Kajsas kurser på University of Melbourne i Australien


Acting for Singers 2 - En musikalkurs med fokus på monologer, teaterövningar, sånger och uttryck där det ges många tillfällen att uppträda inför gruppen. Examinationen består av antingen två sånger eller en monolog och en sång som du arbetar med under terminens gång och sedan framför. Kul kurs!

Music Performance 4 - Klassisk sång! Här ingår individuella sånglektioner (45 min/vecka) och en gemensam tvåtimmars masterclass varje vecka med olika gästlärare. Examinationen består av att sjunga ett 20 minuter långt program till pianoackompanjemang inför två examinatorer. 

Saxophone Ensemble – Två timmar repetition i veckan med en klassisk saxofonensemble. Vi var cirka 17 saxofonister i gruppen, det var coolt! Under terminen ger man konserter som också utgör själva examinationen.

Studenter poserar med sina saxofoner framför kameran. Foto.
Barytonsektionen i Saxofonensemblen.

Music and Health – Kurs om hur musik kan kopplas till människors hälsa och musikens betydelse i olika sociala, individuella och samhälleliga kontexter. På den här kursen fick vi ett quiz varje vecka, plus en uppsats på 2400 ord som var slutexaminationen.

Pop Song Writing 1 - Tips och tricks om rytm, text och struktur som hjälper dig att göra en bra poplåt (enligt ryktesväg hade vår lärare jobbat med Michael Jackson!). Under lektionerna gör man övningar, analyserar låtar tillsammans och själva slutexaminationen består av att skriva en egen poplåt. 

Kajsa tipsar!

– Under ansökningsprocessen måste man presentera en studieplan och jag tyckte det var svårt att få till en plan som jag var nöjd med hemifrån. Men det var enkelt att byta när man väl var på plats! Man har cirka två veckor på sig så jag hann testa de ämnen jag hade valt innan jag bytte. Det löser sig!

Läs mer om utbytesstudier vid Musikhögskolan i Malmö