Komposition – Musik för film och media

PROGRAM 120 HÖGSKOLEPOÄNG · 2 ÅR · HELFART · KONSTNÄRLIG MASTEREXAMEN

Masterutbildningen Komposition – Musik för film och media, är sökbar vartannat år och syftar till att utveckla ditt kreativa skapande och förmåga att på ett sensibelt sätt med musikaliska medel fånga dramatiska och emotionella förlopp i rörlig film och bild. Du skall efter fullbordad utbildning ha utvecklat en förmåga att arbeta som kompositör i exempelvis film-, spel- och övriga mediaproduktioner.

Utbildningen syftar även till att utveckla din förmåga att anpassa ditt arbete till de krav på nytänkande och förändring som arbetsfältet ställer. I detta arbete skall bland annat förmågan till samarbete med andra viktiga yrkesgrupper i branschen utvecklas – exempelvis regissör, redigerare och ljuddesigner. Studierna består till stor del av individuella kompositionslektioner men också av grupplektioner som exempelvis workshops och seminarier. Undervisning ges också i filmanalys, digitala verktyg och elektroakustisk musik, musikteori och instrumentation samt musik som yrke. Projekt och examensarbete ingår.

Projekt och samarbeten

Utbildningen ges i samarbete med bland annat Film i Skåne, Massive Entertainment, Filmcentrum Syd, The Game Assembly och andra ledande institutioner i branschen i Öresundsregionen. Som studerande deltar du i projekt under hela utbildningen. Ett exempel på orkestersamarbete är Helsingborgs Symfoniorkester.

Connect Festival och Inter Arts Center

Connect Festival är kompositionsutbildningens årliga nutida musikfestival som organiseras av studenterna. Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstarter som teater och konst.

Kompositionsstudion och kompositionsseminariet

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete. Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Internationella utbytesstudier och stipendier

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare och ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter. Utbytesstudierna finansieras av bland andra Erasmus+ och Nordplus. Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien ut både nationella och lokala stipendier. Läs också på Musikhögskolans stipendiesida för att hitta fler stipendier. Stiftelsen Annik och Lars Leander delar årligen ut ett kompositionsstipendium, riktat till masterstudenter i ”Komposition Diplom”, ”Komposition” och ”Komposition – Musik för film och media” samt kandidatstudenter i ”Komposition”.

Examination

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för kompositionsstuderande görs ofta i samband med ett kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig masterexamen i musik, Komposition – Musik för film och media.

Nicklas Schmidt, lärare i filmmusikkomposition
Daniel Fjellström, lärare i musikteori och instrumentation

Anmäl dig

Antagning till programmet sker vartannat år. Ingen antagning 2021.

Daniel Fjellström
Kursledare, lärare i musikteori