Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Marika Fältskog

Professor i violin

Marika Fältskog är född och uppväxt i Helsingfors i en stor musikerfamilj. "Alla spelar – föräldrar och syskon, morfar, farfar, mostrar och morbröder...", berättar hon. När hon och tvillingsyster Jannica var 18 år reste de till Edsbergs Musikhögskola i Sverige, där deras bror Jan-Erik Gustafsson redan studerade cello för Frans Helmersson. Systrarna studerade violin för Endre Wolf och hans hustru Jennifer. Marika har även deltagit i flera masterclasses, bl a med Victor Liebermann, György Pauk och Mihaela Martin. Marika tog sitt kammarmusikdiplom 1996 och solistdiplom 1998. Solistdiplomet erhöll hon sedan hon framfört Beethovens Violinkonsert med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Redan 1996 fick Marika fast tjänst i förstaviolinstämman hos Filharmonikerna och blev alternerande första konsertmästare från 2000. Hennes syskon finns i Sveriges Radios Symfoniorkester, Jannica som alternerande första konsertmästare och Jan-Erik som solocellist. Hon och hennes syster var medlemmar i Selinkvartetten hemma i Finland under tio år och var med om att vinna den kända tävlingen Concertino Prag i slutet av 1980-talet. Hon har även spelat med Vertavokvartetten i Norge och varit aktiv i andra kammarmusikaliska sammanhang.

Marika Fältskog anställdes som första konsertmästare i Malmö SymfoniOrkester våren 2008. Hon har tidigare varit solist i flera violinkonserter, bl a av Bach, Vivaldi och Mozart med Stockholms Sinfonietta och Kungliga Filharmonikerna.

Hon arbetar sedan 2007 som lärare i violin och kammarmusik vid Musikhögskolan i Malmö. Hon undervisar gärna: "Det känns som ett ansvar att lära vidare det jag kan och få fram duktiga violinister. Det är viktigt."

Musikhögskolan har genom en donation av Sten K Johnson inrättat en violinprofessur som innehas av Maria Fältskog. Donationen används även till mästarklasser med internationella gästlärare inom stråkområdet.

Marika Fältskog
E-post: marika [dot] faltskog [at] mhm [dot] lu [dot] se