Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arrangering/Komposition, jazzinriktning

KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I MUSIK • 180 HP • 3 ÅR

Kandidatutbildningen Arrangering/Komposition, jazzinriktning vänder sig till dig som vill utveckla dina kunskaper inom jazzkomposition och arrangering.

Utbildningen erbjuder en treårig studiegång på kandidatnivå och syftar till att ge dig de konstnärliga och hantverksmässiga kunskaper som krävs för att förverkliga dina konstnärliga visioner. Efter genomgången utbildning skall du ha den kompetens, kreativitet och drivkraft som krävs för att göra din musik till en del av jazzscenen.

Kandidatutbildningen ger dig en gedigen hantverksgrund inom områden som komposition, form, harmonisering, ackordläggning och polyfoni. Genom ämnet elektroakustisk musik, som även är en grundläggande kurs i inspelningsteknik, kommer du att ha tillgång till Musikhögskolans studios. Utöver jazz, utbildningens stilistiska huvudinriktning, kommer du också att få goda kunskaper inom klassiska tekniker som orkestrering och kontrapunkt.

Undervisning ges i arrangering/komposition, elektroakustisk musik, instrumentation, gehör/analys, kontrapunkt, piano/gehörsspel, musik och samhälle, ensembleledning med dirigering och musik som yrke i form av individuella lektioner, grupplektioner och seminarier. Projekt och examensarbete ingår.

Claus Sörensen, lärare i storband, saxofon och arrangering/komposition, jazzinriktning
Staffan Storm, professor i musikteori och komposition
Daniel Hjorth, universitetsadjunkt i musikteori
Björn-Tryggve Johansson, universitetsadjunkt i musikteori
Magnus Lindén, universitetsadjunkt i piano/gehörsspel
Samuli Örnströmer, lärare i dirigering

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkänt urvalsgrundande antagningsprov till musikerutbildningen Arrangering/Komposition, jazzinriktning, kandidat. Den sökande måste också kunna tala, skriva och läsa svenska.

Varje år samarbetar Arrangering/Komposition, jazzinriktning, med olika professionella ensembler och musiker. Exempel på tidigare samarbeten är Monday Night Big Band, Norrbotten Big Band och Danmarks Radio Big Band. Studenterna genomför också projekt vid Musikhögskolan med studenter från jazzmusikerutbildningen. Studenterna deltar i projekt under hela utbildningen.

Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete.

Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) ut både nationella och lokala stipendier. 

Läs mer om KMAs stipendier

Läs om stipendier vid Musikhögskolan i Malmö

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom Musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare, ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter. 

Läs mer om internationella utbytesstudier vid Musikhögskolan i Malmö

Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstformer som teater och konst. 

Läs mer om Inter Arts Center

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för arrangering/kompositionsstudenter görs ofta i samband med ett arrangering/kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig kandidatexamen i musik, Arrangering/Komposition, jazzinriktning.

Kontakt

Claus Sörensen
Lärare i storband, saxofon och arrangering/komposition, jazzinriktning
claus [dot] sorensen [at] mhm [dot] lu [dot] se (claus[dot]sorensen[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (thea[dot]lundback[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 25