Ämneslärarutbildning i musik med inriktning mot gymnasieskolan | Instrumental ensemble | Singer-songwriter

Kvinna sjunger

Ämneslärarutbildning musik

PROGRAM 300 HÖGSKOLEPOÄNG · 5 ÅR · ÄMNESLÄRAREXAMEN

Singer-songwriter är en inriktning där musikaliskt fokus ligger på att skapa, framföra och dokumentera sin egen musik.

Denna inriktning ger dig utmärkta förutsättningar att arbeta med musikskapande med barn och unga i både grundskola och gymnasieskola samt andra frivilliga skolformer såsom kultur- och musikskola, folkhögskola eller studieförbund. Vi lägger stor vikt vid att skapa bra förutsättningar för din personliga, musikaliska utveckling.

Singer-songwriter-inriktningen är inte genrebunden, utan här kan man röra sig musikaliskt fritt över gränserna. Inriktningen vill specifikt stimulera innovation och musikaliskt skapande. Du studerar till instrumental-/ensemblepedagog med sång, gitarr eller piano som huvudinstrument. På Singer-songwriterinriktningen arbetar du med låtskrivande och musikskapande i olika projekt inom ensembleämnet.

På ditt huvudinstrument får du individuella lektioner. Om du är sångare får du dessutom undervisning på ett ackordinstrument. Har du gitarr eller piano som huvudinstrument får du också undervisning i sång. I likhet med alla våra andra inriktningar ingår grundläggande kurser i musikproduktion, undervisning på trummor och elbas samt kurser som förbereder dig för att bli en bra ensemblelärare.

Du kommer också att delta i flera projekt och konserter tillsammans med studenter från andra inriktningar på skolan. I åk 3 och 4 har du möjlighet att fördjupa dig inom Ämne 2 i t.ex. Musikproduktion, Digitalt skapande, Arrangering/Kompostion m.m. Dessutom ingår det i utbildningen flera fritt valbara kurser. Detta sammantaget ger dig goda möjligheter att komplettera, fördjupa och bredda din examensprofil.

Nytt från och med höstterminen 2021 är att EDI (Elektroniskt Digitalt Instrument) erbjuds som huvudinstrument på inriktningen singer-songwriter. Det innebär att du musicerar med hjälp av datorn och andra digitala styrenheter under din utbildning.

Utbildningen leder fram till en ämneslärarexamen och har en omfattning av 300/ 330 högskolepoäng (5-5,5 år). Du kan kombinera musik med ett annat skolämne eller med fördjupningskurser i musik.

Förkunskapskrav

Grundläggande samt särskild behörighet enligt områdesbehörighet 6C/A6C (Samhällskunskap 1B/A och Engelska 6/B) och godkända lokala prov (spelprov) och godkända musikprov G1, G2, G3. Ytterligare behörighetskrav kan ställas beroende på senare val av andra ämnen (Ämne 2).

Viktiga datum

26/4-18/5 vår lärplattform Canvas är öppen för uppladdning av filmer