Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hanna Blombergs Awake

Hanna Blomberg. Foto.

Hanna Blomberg går sista året på Musikhögskolan i Malmös kandidatutbildning i Komposition. Fast det är inte första gången hon studerar vid skolan – Hanna har redan en kandidatutbildning i klassisk violin under hakan och därtill en rejäl dos folkmusik i blodet. Snart kommer hennes verk Awake att fylla konserthuset i Helsingborg.

Hanna insåg tidigt att det skulle bli hon och violinen. I början var det traditionell svensk folkmusik som gällde när hon lämnade hemstaden Västerås för att studera, både på Bollnäs Folkhögskola och Musikkonservatoriet i Falun. Samtidigt lockade den klassiska violinen och parallellt med folkmusiken tog hon därför lektioner och spelade med klassiska ensembler.

– När det var dags att börja på högskola kändes det mer rätt att gå en klassisk utbildning i violin och fokusera på att bli tekniskt bättre på mitt instrument. Därför sökte jag mig till Musikhögskolan i Malmö.

Efter studierna följde två intensiva år av frilansande då hon fortsatte att utvecklas som musiker. Hanna är en av medgrundarna av Trio Wolski – en folkmusikgrupp som skapades under åren på Musikhögskolan i Malmö. Gruppen har turnerat över hela Skandinavien och kammat hem priser i både Danmark, Sverige och Tyskland. Dessutom utbildade Hanna sig till suzukilärare i violin och när hon inte spelade, undervisade hon. ­­­­­­­­Samtidigt hägrade skolan på nytt.

– Jag insåg att jag vill studera igen, jag var helt enkelt inte färdig. En Master i fiol lockade inte, däremot var jag nyfiken på komposition. Tack vare folkmusiken hade jag redan fått upp intresset för att skriva egen musik. Den sporrade mig att vilja göra egna stämmor och motmelodier, både till de traditionella låtarna och de jag hade skrivit själv. Att studera komposition kändes därför som ett naturligt val.

Tillbaka till Malmö

Återigen var det Musikhögskolan i Malmö som gällde för Hanna. Skolans komposition- och arrangeringutbildningar är nämligen kända, både i Sverige och internationellt, mycket tack vare sina lärare som ofta är aktiva tonsättare och arrangörer själva. Men också på grund av utbildningarnas starka förankring i kulturlivet. Genom externa samarbeten med symfoniorkestrar, kammarorkester, blåsorkester, stråkorkester och brassensemble får studenterna med sig en relevant bild av yrkeslivet och vet vad de kommer att möta i framtiden som professionella tonsättare och arrangörer. Detta nappade Hanna på och om några veckor, den 25 maj, är det dags för Helsingborgs Symfoniorkester att framföra hennes verk Awake. 

– Temat vi fick för konserten är Vändpunkt och i mitt fall har jag valt att ta inspiration från erfarenheter i livet och människor omkring mig. Mitt verk handlar om när en människa har varit sjuk länge och bestämmer sig för att bli frisk. Den mentala vändpunkt som inträffar då, när du vaknar till liv helt enkelt.

Akvarellmålning Awake av Lars-Erik Blomberg. Illustration.
Avklädd på en brits och knottror på huden. En vit gestalt pratar och jag på väg bort. 
Meningar snurrar långsammare för varje dag. 
Suddiga tankar blandas med klara tankar. Jag har glömt bort hur jag skrattar.
En gång fick jag ett kort av min lärare där det stod ”Sluta aldrig skratta!”.
Det kan inte vara jag. Jag skrattar inte längre. Jag vill skratta. Varför kan jag inte?

Att komponera ett verk beskriver Hanna som en intensiv process där man pendlar från att greppa helheten till att djupdyka i smådelar och gå in på detaljer. Det svåraste är kanske att inte veta om man är nöjd förrän man hör verket spelas.

– Visst är jag nöjd för att ha tagit mig i mål, verket är ju skrivet, men samtidigt vet jag inte helt hundra vilka delar som håller och vad jag kommer att vilja ändra. Jag är i en lärande process. Det ska bli otroligt spännande att se vad orkestern tycker om Awake och vad publiken tycker, men kanske framför allt vad jag själv tycker när jag hör det framföras på riktigt. Egentligen är det ganska galet, att mina idéer som jag har haft i huvudet ska klinga i ett helt konserthus.

Awake kommer att utgöra Hannas examenskonsert och snart väntar livet utanför skolan igen men hon är inte orolig.

– Efter första kandidatutbildningen kände jag mig mer vilse. Ibland får man för sig att man måste veta allting med en gång, men livet är inte en spikrak väg. Nu känner jag en helt annan trygghet för jag har förstått vad jag behöver för att må bra. Egentligen är det ganska lätt – jag behöver göra olika saker. Efter den här utbildningen har jag tre ben att stå på och i framtiden kommer jag både att spela, undervisa och komponera musik. Det är mitt val i livet och det känns rätt. I alla fall nu.


Läs mer om kandidatutbildningen Komposition