Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Komposition

KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I MUSIK • 180 HP • 3 ÅR

Kandidatutbildningen Komposition vänder sig till dig som vill bli tonsättare med inriktning mot västerländsk nutida konstmusik. Målet är att du ska finna din egen personliga estetik i ditt komponerande och utveckla en god konstnärlig och professionell förmåga.

Under de två första studieåren arbetar du med kompositioner för olika kammarensembler. Det tredje året innebär kompositionsarbeten för större ensembler som till exempel kammar- och blåsorkester som en del av kompositionsutbildningens externa projektsamarbeten. Utbildningen ger dig också en gedigen hantverksgrund i musikens parametrar samt traditionell musikteori inom ämnesområden som harmonisering, fyrstämmig sats, formlära, analys, notation och musiklära. Under studierna möter du professionella institutioner och ensembler vilket ställer stora krav på arbetsdisciplin och ansvarstagande.

Efter genomgången utbildning ska du ha beredskap att med avancerade kunskaper och färdigheter kreativt kunna verka i den egna yrkesrollen i ett arbets- och kulturliv i ständig förändring och utveckling. Kompositionsutbildningen ger dig de färdigheter som krävs för att studera på masterutbildningen med en hög grad av självständighet. Undervisning ges i komposition, elektroakustisk musik, instrumentation, gehör/analys, kontrapunkt, piano/gehörsspel, musik och samhälle, ensembleledning med dirigering och musik som yrke i form av individuella lektioner, grupplektioner och seminarier. Projekt och examensarbete ingår.

Rolf Martinsson, professor i musikteori, arrangering och komposition
Staffan Storm, professor i musikteori och komposition
Daniel Hjorth, universitetsadjunkt i musikteori
Björn-Tryggve Johansson, universitetsadjunkt i musikteori
Magnus Lindén, universitetsadjunkt i piano/gehörsspel
Samuli Örnströmer, lärare i dirigering

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkänt urvalsgrundande antagningsprov till musikerutbildningen Komposition, kandidat. Den sökande måste också kunna tala, skriva och läsa svenska.

En av de mest oumbärliga och unika verksamheterna inom kompositionsutbildningen är de eftertraktade årliga externa projekten i samarbete med ledande symfoniorkestrar, kammarorkestrar, körer och kammarmusikensembler vilket ger studenterna många tillfällen att höra sina verk repeteras och framföras vid konserter. Därigenom kan de redan under utbildningen bygga upp ett rikt kontaktnät i kulturlivet. Detta är också grunden till en effektiv utveckling av en tonsättares praktiska relation till och erfarenhet av det konstnärliga samarbetet med orkestrar som Malmö SymfoniOrkester, Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, Jönköping Sinfonietta och stråkorkestern Musica Vitae.

Vissa projekt genomförs i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Studenterna deltar i projekt under hela utbildningen.

Connect Festival är kompositionsutbildningens årliga nutida musikfestival som organiseras av studenterna. 

Läs mer om Connect Festival

Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete.

Stiftelsen Annik och Lars Leander delar årligen ut ett stipendium, riktat till kompositionsstudenter vid Musikhögskolan i Malmö. Studenter vid följande programutbildningar är behöriga att söka stipendiet:

Masterprogram
• 
Komposition Diplom
• Komposition
• Komposition – Musik för film och media

Kandidatprogram
• 
Komposition

Läs mer om stipendier vid Musikhögskolan i Malmö


Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) ut både nationella och lokala stipendier.

Läs mer om KMAs stipendier

 

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom Musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare, ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter. 

Läs mer om internationella utbytesstudier vid Musikhögskolan i Malmö

Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstformer som teater och konst. 

Läs mer om Inter Arts Center

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för kompositionsstuderande görs ofta i samband med ett kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig kandidatexamen i musik, Komposition.

Kontakt

Rolf Martinsson
Professor i musikteori, arrangering och komposition
rolf [dot] martinsson [at] mhm [dot] lu [dot] se (rolf[dot]martinsson[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (thea[dot]lundback[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 25

Lyssna på studenter som berättar mer om utbildningen.
9 Pieces for Solo Guitar | Ett samarbete mellan gitarr- och kompositionsstudenter | 2023