Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbildningen som mixar musik, konst och scenkonst

studenter

Det råder brist på utbildade pedagoger i den svenska kulturskolan. Lunds universitet är ett av sex lärosäten som har fått pengar för att kunna utbilda fler kulturskolepedagoger och utbildningen är förlagd på Musikhögskolan.

Utbildningssamordnare Lena Hallabro är den som har arbetat med satsningen Kulturskoleklivet på Musikhögskolan.

Vad skulle du vilja lyfta fram med satsningen? 

-Jag skulle vilja lyfta fram att utbildningen inte enbart riktar sig till musiker, utan även de som är utbildade inom konst och scenkonst. Klassiska musiker, arrangörer, musikproducenter, operasångare, skådespelare, textildesigners och illustratörer får kurskamrater med bakgrund inom cirkus, fotografi, dokumentärfilm eller konceptuell scenkonst. Den här mixen av studenter med olika konstnärlig bakgrund har gett ett stort mervärde och varit en framgångsfaktor som vi inte riktigt förutsåg.

-I kursen ”Att iscensätta tvärkonstnärligt lärande” får du som student exempelvis skapa projekt i samarbete med våra partner-kulturskolor. I barnens skapande finns inte givna gränser mellan genrer eller fack, och kulturskolans pedagoger behöver fortbildning för att möta upp i bredd. Om man tar kulturskolans idé om lärande på frivillig grund på allvar, måste barnens intresse få styra. Detta tycker jag att vi har tagit höjd för i utbildningen genom att låta olika konstnärliga kompetenser skapa nya former för konstnärligt lärande.


Mer info:

Sedan 2019 har Musikhögskolan kunnat erbjuda utbildningen 'Kulturskolepedagog’ i form av en påbyggnadsutbildning på 1,5 år för konstnärligt utbildade som vill ha behörighet att undervisa i kulturskolan. Utbildningen kan också läsas som fristående kurser för redan verksamma pedagoger som önskar kompetensutveckling.

Kulturskolan har som målsättning att ge barn oavsett bakgrund eller bostadsort, ökad tillgång till en inkluderande kulturskola. I utbildningen till kulturskolepedagog ingår kurser som ”En kulturskola för alla” som är en intensivkurs i projektledning där du som student får ta dig an och skapa projekt kring existerande utmaningar på en partnerskola. En annan kurs är ”Inkluderande och specialpedagogiska perspektiv i kulturskolan” som syftar till att ge pedagoger verktyg för att stödja elever med behov av särskilda anpassningar.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen senast den 19 april

Fristående kurser inom utbildningen