Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gemensamma bedömningskriterier för G-prov 2024

Gemensamma bedömningskriterier för G-prov 2024

Musikaliska, kommunikativa och musikteoretiska färdigheter för ämnet musik inom ämneslärarutbildning vid musikhögskola.

Fyra musikhögskolor har enats om gemensamma bedömningskriterier och varje musikhögskola avgör hur man vill mäta de sökandes förmåga i förhållande till kriterierna.
Kriterierna är fastställda av musikhögskolornas chefer (prefekt, högskolerektor eller motsvarande) och ska gälla tills vidare. 

G-provet räknas som ett (1) prov och består av tre (3) delprov: 

  • G1 – Sång och spel
  • G2 – Musikteori
  • G3 – Samspel, praktiskt gehör och musikaliskt ledarskap

Provet ska mäta den reella kompetens som, utöver vad som kan framgå av betyg på gymnasieskolans kurser, är helt nödvändig för att kunna tillgodogöra sig ämnet musik inom ämneslärarutbildningen.
De aspekter som provet omfattar är förmåga:

  • att sjunga och ackompanjera sig själv
  • att använda sin röst
  • att samspela
  • att leda (musikaliskt ledarskap)
  • att använda sitt gehör praktiskt
  • att visa not- och ackordkunskap

Varje musikhögskola ansvarar för att ta fram provbeskrivningar utifrån de gemensamma bedömningskriterier för G-provet, vilka gäller som behörighet vid fyra statliga musikhögskolor i Sverige: Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Örebro, Musikhögskolan i Ingesund och Musikhögskolan i Malmö.

Hur provet går till ska beskrivas lika för sökande och bedömare, enligt text framtagen och beslutad av respektive musikhögskola. 
 

Anmälan till utbildning ska göras på www.antagning.se under den tid som är angiven. Anmälan till prov innebär i de flesta fall att den sökande dessutom måste fylla i kompletterande uppgifter, om till exempel huvudinstrument, enligt anvisningar på respektive musikhögskolas hemsida. Kallelse till prov meddelas så snart som möjligt efter senaste anmälningsdatum, dock senast en vecka innan provet ska äga rum. Sökande ska kunna styrka sin identitet i samband med proven.

Resultat på G-­provet är Godkänd (1) eller Underkänd (0).

För att resultat på G-‐provet ska vara Godkänd (1) krävs resultatet Godkänd (1) på samtliga (3) delprov. För den sökande som har resultatet Underkänd (0) på ett eller flera delprov ska det samlade provresultatet vara Underkänd (0).

Resultat på delprov är Godkänd (1) eller Underkänd (0).

Delprov bedöms av sakkunnig jury.

Chef för musikhögskola (prefekt, högskolerektor eller motsvarande) utser provansvarig. Provansvarig vid musikhögskola ansvarar för provets genomförande.

Chef för musikhögskolan (prefekt, högskolerektor eller motsvarande) eller provansvarig ansvarar för juryns sammansättning.
Delprovets jury ska bestå av minst tre sakkunniga ledamöter, varav minst en ska vara lärare vid musikhögskola. Studentkåren erbjuds att ha studentobservatör på plats vid provtillfället men denne deltar ej i bedömningen. I jury får också ingå en annan av musikhögskolan utsedd sakkunnig person, som fullvärdig ledamot.

En ledamot som också är lärare vid musikhögskolan ska utses till juryns ordförande. Beslut om resultat på delprov fattas av juryns ordförande efter överläggning inom jurygruppen.

Vid sammansättning av jury ska jämn könsfördelning eftersträvas.
 

En juryledamot är skyldig att agera sakligt och opartiskt vid bedömningen av sökande. Om det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för ledamotens opartiskhet är han eller hon jävig och får inte delta i bedömningen av den sökande.
Om en ledamot vid prövning av en sökande känner till en omständighet som kan göra honom eller henne jävig ska ledamoten omgående anmäla det till juryns ordförande. Den ledamot som är jävig ska lämna det rum där provet genomförs till dess att prövningen av den sökande är genomförd.

Beslut om delprovsresultat ska dokumenteras i juryprotokoll, som pappershandling eller elektronisk handling.
Av juryprotokoll ska framgå delprovets namn, musikhögskolans namn; dag för delprovets genomförande, namn på deltagande juryledamöter; sökandes namn och personnummer; provresultat.

Vid underkänt delprov skall anteckning om vilka kriterier som inte uppfyllts skrivas av provansvarig som tjänsteanteckning.
Juryprotokoll ska undertecknas av juryns ordförande, som ansvarar för att det inlämnas och registreras enligt anvisningar från provansvarig vid musikhögskolan.

Beslut om slutligt provresultat – resultat på G‐provet – ska dokumenteras i slutprotokoll, som pappershandling eller elektronisk handling.

Av slutprotokoll ska framgå provets namn, musikhögskolans namn, dag för beslut; sökandes namn, personnummer, resultat på delprov och slutligt provresultat; namn på beslutsfattare; samt förteckning över de juryprotokoll som är underlag för beslut.
Slutprotokoll ska undertecknas av provansvarig vid musikhögskolan, som även ansvarar för att det registreras och bevaras enligt lokala bestämmelser vid musikhögskolan.

Provresultat för G-provet kan delges den sökande genom besked från respektive musikhögskola per post eller mail och då ska det tydligt framgå att detta besked EJ är ett antagningsbesked. Ett förslag på lydelse i besked till den sökan angående provresultat följer här:
"Ditt G-prov till utbildningen …. har bedömts godkänt! [eller underkänt]. Under förutsättning att du i övrigt har den beörighet som krävs kan du komma ifråga för antagning. Detta är enbart ett besked om provresultat och inte ett besked om antagning. Besked om antagning skickas ut via www.antagning.se den 12 juli."

Enskild juryledamot får under inga omständigheter delge sökande resultat vare sig i poäng eller i annan form.

En sökande har rätt att efter egen begäran få ta del av samtliga uppgifter om honom eller henne i provets protokoll efter att provresultatet har avgjorts och tillkännagivits.

Resultat på färdighetsprov kan inte överklagas.
Beslut om behörighet kan överklagas till varje enskild högskolas antagningsenhet.

Den ansökande kan ansöka om att tillgodoräkna sig godkänt G-prov från föregående år vid ovan nämnda musikhögskolor. 

I Sverige har musikhögskolorna mångårig erfarenhet av samarbete med anknytning till musiklärarutbildningarna. Centralt i samarbetet är att musikhögskolorna arbetar tillsammans med utveckling, genomförande och kvalitetssäkring av färdighetsprov i musik. Detta samarbete har uppmärksammats av Högskoleverket som ett gott exempel i rapporten Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande (2009:21R). 

Detta färdighetsprov är baserat på fyra svenska statliga musikhögskolornas gemensamma plattform för antagningsprov till högre musikutbildning i Sverige. Dessa fyra musikhögskolor är: Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Malmö vid Lunds universitet, Musikhögskolan vid Örebro universitet samt Musikhögskolan Ingesund vid Karlstad universitet.

På europeisk nivå sker kvalitetsutvärdering och gemensamt utvecklingsarbete med stöd av det ramverk som skapats av musikhögskolorna i och med det tematiska nätverket Polifonia, som European Association of Conservatoires (AEC) genomfört med stöd av EU.

G1 – Sång och spel

Bedömningskriterier
För godkänt prov ska den sökande

  • kunna sjunga till eget ackompanjemang på piano eller gitarr
  • visa grundläggande vokala färdigheter avseende intonation, flöde och musikaliskt uttryck
  • I ackompanjemanget visa grundläggande färdigheter i spelteknik, flöde och musikaliskt uttryck

Delprovets samlade resultat bedöms med godkänt eller underkänt.

G2 – Musikteori

Bedömningskriterier
För godkänt prov ska den sökande

  • visa grundläggande kunskaper i musiklära
  • visa grundläggande färdigheter i gehör utifrån klingande musikexempel och notbild
  • visa grundläggande färdigheter i satslära: harmonisk analys, stämföring och utformning av melodisk över- eller understämma.

Delprovets samlade resultat bedöms med godkänt eller underkänt.

G3 – Samspel, praktiskt gehör samt musikaliskt ledarskap

Bedömningskriterier
För godkänt prov ska den sökande

  • visa grundläggande färdighet i att återge rytm och melodi på gehör
  • visa grundläggande färdighet i att omsätta instruktioner och samverka med andra i ensemblespel
  • visa grundläggande färdighet i ensembleledning där momenten instruktion, kommunikation och kunskap om det valda materialet bedöms
  • visa grundläggande färdighet i att förebilda med röst alternativt instrument.

 Delprovets samlade resultat bedöms med godkänt eller underkänt.