Performance Studies – Historical Performance Practice for String Instruments

Fristående universitetskurs | 1 ÅR | 60 HP

Utbildningspresentation

Performance Studies – Historical Performance Practice for String Instruments är en ettårig fristående universitetskurs på avancerad nivå för dig som vill fördjupa dig i stilistiska aspekter i musiken från barocken och klassicismen.

Instrumentalstudier och kammarmusik på tidstrogna eller moderna instrument står i fokus, samt medverkan i barockorkester och workshops i historisk uppförandepraxis. För studier krävs en hög konstnärlig och teknisk nivå på ditt huvudinstrument.

I årets ansökan är endast violin och viola sökbara instrument.

Ansök till kursen

Hållpunkter för din ansökan

1. Anmäl dig till kursen på Antagning.se
    Ansökningsperiod: 17 oktober 2022 – 16 januari 2023

2. Styrk din behörighet. Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet är 25 januari 2023.

3. Kallelse till antagningsprov skickas till den mejladress du uppgav när du gjorde din anmälan.

4. Antagningsprov genomförs på Musikhögskolan i Malmö, vecka 10, 2023. Dag och tid anges i kallelsen.

Antagningsprov

Delprov I
Vid provet framför du:

• två solostycken av eget val. Det ena stycket ska vara en snabb sats ur en wienklassisk sonat och det andra ett stycke från romantiken.
  • två obligatoriska operaarior, varav en på svenska, att framföra med sångare.

Efter Delprov I meddelar juryn vilka som går vidare till Delprov II.

Delprov II
Vid provet framför du:

• ett operaavsnitt tillhandahållet dag ett, att instudera med sångare framför juryn utan föregående repetition.
  • en obligatorisk operaensemble, att framföra med sångare och dirigent.
  • ett a vista-prov, sång.
  • ett a vista-prov, piano.
  • Intervju

Malmö Opera tillhandahåller sångare och dirigent för de obligatoriska momenten.

Instruktioner och kriterier för videofilm

För att videoinspelningarna ska bli godkända som underlag för bedömning krävs att du som sökande följer nedanstående instruktioner:

• Inled dina filmer med att legitimera dig – filma legitimation och ditt ansikte. Berätta tydligt vilket stycke du ska framföra.

• Ansikte, hela armar och instrument ska synas tydligt.

• Framför ett (1) stycke/provmoment per film. Vardera film ska genomföras i obruten tagning. Inga klipp eller andra tekniska editeringar är tillåtna.

• Ljudet ska vara av god kvalitet, inspelat med mikrofon i din mobiltelefon eller med rumsmikrofon, utan för mycket rumsakustik samt utan distorsion och brus.

• Filmerna ska ha god bildkvalitet med bra skärpa och ljus.

• Inspelningarna ska laddas upp i MP4-format. Andra filformat är ej tillåtna. Din mapp med arbetsprover får ej överstiga 5 GB i storlek.

Om instruktionerna inte följs och videofilerna på något sätt upplevs ha modifierats kan dina inskickade arbetsprover komma att bedömas som ogiltiga.

Instruktioner för uppladdning av arbetsprover

1. Kontrollera att du har anmält dig till det program du söker på www.antagning.se

2. Samla ihop de videofiler du vill skicka in. Spara dem i MP4-format. Namnge varje fil med titel, dina initialer samt födelsedatum – använd de två första bokstäverna i ditt för- och efternamn samt formatet år/mån/dag för ditt födelsedatum. Separera uppgifterna med understreck.

Filerna namnges enligt följande exempel:
    Video1_LaJo_990230_MUPS13 (I exemplet heter den sökande Lars Jonsson med födelsedatum 990230 som söker till Performance Studies – Historical Performance Practice for String Instruments MUPS13. Nästa fil heter alltså Video2_LaJo_990230_MUPS13 etc.)

3. Skapa en ny mapp på datorn. Namnge mappen med förkortningen MUPS13_ditt instrument_hela ditt namn_födelsedatum (år/mån/dag).

Exempel: MUPS13_Violin_LarsJonsson_990230
    Lägg alla dina filer i mappen och spara den på din dator.

4. Komprimera din mapp till en ZIP-fil. Observera: Använd inte RAR-fil, dessa kan vi inte öppna. Mappen får inte överstiga 5 GB.

5. Öppna länken för uppladdning av arbetsprover. Du hittar länken längre ner på den här sidan.

6. Hämta eller dra in hela mappen från din dator i uppladdningsrutan. Ange samma mejlladress som när du gjorde din anmälan på www.antagning.se. Ladda upp!

7. När uppladdningen är klar får du en bekräftelse direkt i webbläsaren. Stäng inte webbläsaren förrän uppladdningen är genomförd.

8. Om du får problem med uppladdningen av dina arbetsprover ska du höra av dig via mejll till admissions [at] mhm [dot] lu [dot] se

Observera: Det är den sökandes ansvar att se till att arbetsproverna är kompletta enligt provbeskrivningen, att de är inlämnade i rätt format och är spelbara. Skicka aldrig dina arbetsprover till admissions-mejlen. De hamnar då fel och din ansökan kommer inte att ses som komplett.

Här laddar du upp dina arbetsprover senast den 25 januari 2023.

Peter Spissky
Universitetsadjunkt, barockviolin, ensemble
peter [dot] spissky [at] mhm [dot] lu [dot] se

Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se

Snabbfakta

Omfattning
60 högskolepoäng / 1 år heltid

Typ av utbildning
Fristående universitetskurs

Svenska och engelska

Anmälningsperiod
17 oktober 2022 – 16 januari 2023

Kursplan
Kursplan MUPS13 (PDF 243 kB, nytt fönster)

Förkunskapskrav
För att antas till kurserna i Performance Studies krävs 90 hp från studier vid musikhögskola eller motsvarande, samt godkändt antagningsprov.

Urval: baserat på antagningsprov