Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Komposition Diplom

KONSTNÄRLIGT MASTERPROGRAM I MUSIK • 120 HP • 2 ÅR

Masterutbildningen Komposition Diplom vänder sig till dig som vill utveckla ditt konstnärsskap som tonsättare med inriktning mot västerländsk nutida konstmusik. Denna specialiserade kompositionsutbildning syftar till att utbilda tonsättare med mycket hög konstnärlig och professionell förmåga med inriktning mot högt kvalificerade arbetsuppgifter.

Studierna innebär fördjupning och specialisering inom orkesterkomposition och andra större projekt i samarbete med professionella institutioner och ensembler vilket ställer stora krav på arbetsdisciplin och ansvarstagande.

Efter fullbordad utbildning ska du ha väl utvecklade kunskaper och färdigheter samt en personlig estetik och hållning till ditt skapande samt förmåga att skapa musik på hög konstnärlig nivå. Vidare skall du ha erövrat en fördjupad kännedom om komposition för skiftande instrumentalbesättningar och vara förberedd att verka och agera självständigt på professionell nivå i ett föränderligt kulturliv. Du skall även ha utvecklat förmåga att studera på ett självständigt sätt. Undervisning ges i form av individuella lektioner och seminarier. Projekt och examensarbete ingår.

Bent Sørensen, professor i komposition
Rolf Martinsson, professor i musikteori, arrangering och komposition

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier på avancerad nivå krävs särskild behörighet: Konstnärlig kandidatexamen i musik 180 hp eller motsvarande samt godkänt urvalsgrundande antagningsprov till musikerutbildningen Komposition Diplom, master.

En av de mest oumbärliga och unika verksamheterna inom kompositionsutbildningen är de eftertraktade årliga externa projekten i samarbete med ledande symfoniorkestrar, kammarorkestrar, körer och kammarmusikensembler vilket ger studenterna många tillfällen att höra sina verk repeteras och framföras vid konserter. Därigenom kan de redan under utbildningen bygga upp ett rikt kontaktnät i kulturlivet. Detta är också grunden till en effektiv utveckling av en tonsättares praktiska relation till och erfarenhet av det konstnärliga samarbetet med orkestrar som Malmö SymfoniOrkester, Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, Jönköping Sinfonietta och stråkorkestern Musica Vitae.

Vissa projekt genomförs i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Studenterna deltar i projekt under hela utbildningen.

Connect Festival är kompositionsutbildningens årliga nutida musikfestival som organiseras av studenterna.

Läs mer om Connect Festival

Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete.

Stiftelsen Annik och Lars Leander delar årligen ut ett stipendium, riktat till kompositionsstudenter vid Musikhögskolan i Malmö. Studenter vid följande programutbildningar är behöriga att söka stipendiet:

Masterprogram
• Komposition Diplom
• Komposition
• Komposition – Musik för film och media

Kandidatprogram
• Komposition

Läs mer om stipendier vid Musikhögskolan i Malmö

 


Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) ut både nationella och lokala stipendier.

Läs mer om KMAs stipendier

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom Musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare, ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter.

Läs mer om internationella utbytesstudier vid Musikhögskolan i Malmö

Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstformer som teater och konst.

Läs mer om Inter Arts Center

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för kompositionsstuderande görs ofta i samband med ett kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig masterexamen i musik, Komposition Diplom.

Kontakt

Bent Sørensen
Professor i komposition
bent [dot] sorensen [at] mhm [dot] lu [dot] se (bent[dot]sorensen[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (thea[dot]lundback[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 25

Lyssna på studenter som berättar mer om utbildningen.