Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Komposition Diplom

PROGRAM 120 HÖGSKOLEPOÄNG · 2 ÅR · KONSTNÄRLIG MASTEREXAMEN

Masterutbildningen Komposition Diplom vänder sig till dig som vill utveckla ditt konstnärsskap som tonsättare med inriktning mot västerländsk nutida konstmusik. Utbildningen syftar till att genom en specialiserad kompositionsutbildning utbilda tonsättare med mycket hög konstnärlig och professionell förmåga med inriktning mot högt kvalificerade arbetsuppgifter.

Studierna innebär fördjupning och specialisering inom orkesterkomposition och andra större projekt i samarbete med professionella institutioner och ensembler vilket ställer stora krav på arbetsdisciplin och ansvarstagande.

Efter fullbordad utbildning skall du ha väl utvecklade kunskaper och färdigheter samt en personlig estetik och hållning till ditt skapande och förmåga att skapa musik på hög konstnärlig nivå. Vidare skall du ha erövrat en fördjupad kännedom om komposition för skiftande instrumentalbesättningar och vara förberedd för att verka och agera självständigt på professionell nivå i arbetslivets olika former i ett föränderligt kulturliv. Du skall även ha utvecklat förmåga att studera på ett självstyrt eller självständigt sätt. Undervisning ges i komposition i form av individuella lektioner och seminarier. Projekt och examensarbete ingår.

Varje år samarbetar Musikhögskolans kompositionsutbildningar med ledande orkestrar, ensembler och musiker i våra eftertraktade kompositionsprojekt. Exempel på samarbetande orkestrar är Malmö SymfoniOrkester, Norrköpings Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, Jönköping Sinfonietta och stråkorkestern Musica Vitae.

Studenterna har också tillgång till körprojekt och många olika kammarmusikprojekt vilket ger dem rikliga tillfällen att höra verken repeteras och framföras vid konserter och möjlighet att redan under utbildningen bygga upp ett kontaktnät. Vissa projekt sker i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Studenterna deltar i projekt under hela utbildningen.

Connect Festival är kompositionsutbildningens årliga nutida musikfestival som organiseras av studenterna. Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstarter som teater och konst.

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete. Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare och ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter.

Utbytesstudierna finansieras av bland andra Erasmus+ och Nordplus. Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien ut både nationella och lokala stipendier. Läs också på Musikhögskolans stipendiesidaför att hitta fler stipendier. Stiftelsen Annik och Lars Leander delar årligen ut ett kompositionsstipendium, riktat till masterstudenter i ”Komposition Diplom”, ”Komposition” och ”Komposition – Musik för film och media” samt kandidatstudenter i ”Komposition”.

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för kompositionsstuderande görs ofta i samband med ett kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig masterexamen i musik, Komposition Diplom.

Bent Sørensen, professor i komposition
Rolf Martinsson, professor i musikteori, arrangering och komposition

Påminnelse

För att kunna bli antagen till en konstnärlig utbildning på masternivå måste du kunna uppvisa en konstnärlig kandidatexamen i musik eller motsvarande vid studiestart. 

Kontakt

Bent Sørensen
Professor i komposition
bent [dot] sorensen [at] mhm [dot] lu [dot] se

Alvi Joensen
Utbildningssamordnare
alvi [dot] joensen [at] mhm [dot] lu [dot] se