Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Utbyten för studerande

Utbytesstudier för studenter vid Musikhögskolan
Att studera utomlands är en erfarenhet för livet som ger personlig och yrkesmässig utveckling och ett internationellt nätverk med många nya vänner. Du får möjlighet att lära känna ett nytt land, en ny kultur och det är ett bra tillfälle att förbättra dina språkkunskaper. Möjligheterna till utbytesstudier är många genom olika utbytesprogram och ses som en naturlig del av din utbildning. Det kan vara besvärligt att komma iväg utomlands (kursval, ansökan till värduniversitet, visumansökan, ovisshet, osäkerhet etc) men hela processen är en del av en läroprocess. Det kan vara förvirrande, men också lärorikt. Det krävs en stor arbetsinsats av den enskilde studenten men samtidigt förbereder det för arbetslivets utmaningar. Det är en merit att ha studerat utomlands. Arbetsgivare uppskattar analytisk förmåga, stresstålighet, problemlösning.

New York

Utbytesstudier i Europa

Nordplus- och Erasmus, intresseanmälan om utbytesstudier 2018/19 i Europa ska lämnas till Lena Arstam, internationell koordinator, senast 15 februari. Här är anmälan - fyll i, skriv ut och få underskrifter av lärare/utbildningsledare. Därefter görs en ansökan i EASY. Obs! Olika sista datum för ansökan till olika skolor, se listan längre ner. Alla ansökningar ska gå genom EASY men vissa skolor har även egna ansökningssystem. Kolla den/de skolor du söker till på respektive hemsida.

Europass

HÄR kan du bland annat göra ditt eget CV online och ett språktest.

Yamanishi Gakuin University, Japan

Ansökningsperiod för hösten 2018 vid iCLA är 15 jan-15 april 2018. Information for Prospective Exchange Students - HÄR och Application Kit - HÄR

Tidigare utlysningar för 2018/19

Ansökningstiden gick ut 1 november för:

  • University of Melbourne 1 ht, 1 vt
  • University of Rio Grande do Sul 1 ht
  • University of British Columbia 1 ht
  • University of Toronto (S:t George) 1 ht
  • University of California, USA, helår

Mer om utbytesstudier

 

Partneruniversitet och deadlines för ansökan finns under rubriken Internationellt. Kolla även respektive skola för mer information om utbytesstudier där.

Utbytesprogram
Utbytesstudier inom ett utbytesprogram innebär att du förlägger en längre eller kortare period vid ett av Musikhögskolans eller Lunds universitets partneruniversitet. Det finns även möjlighet att göra praktik utomlands genom Erasmus+ programmet.

Om ett avtal om utbyte finns med ett universitet innebär det att man kommit överens om att utbyta studenter (och lärare) med varandra. Avtalet garanterar att undervisningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Inom Erasmus/Nordplus utbytesprogram ingår även stipendier. Du ska också få hjälp med att hitta boende. Det är till CSN för utlandsstudier du ansöker för att finansiera utlandsvistelsen.

Tillgodoräknande
Studierna kan tillgodoräknas i din examen, förutsatt att kurserna överensstämmer med kraven i din utbildning. Det är därför viktigt hur du fyller i ett sk Learning Agreement. LA är ett avtal mellan våra skolor där du listar de kurser/ämnen som du skulle ha läst här under utbytesperioden. Avtalet ska skrivas under av din utbildningsledare och därefter av den skola du antagits till. Då vet du att du får dina önskande ämnen och att utbytet är godkänt för att kunna tillgodoräknas.

Vem kan söka?
Alla som studerar på ett program eller läser fristående kurser vid Musikhögskolan kan söka. Du måste vara aktiv student vid ansökningstillfället samt under den termin som föregår utlandsstudierna. Vid utresa ska du ha avklarat minst 60 poäng vid Lunds universitet och inte ha rester. Det är viktigt att du diskuterar utbytet med din lärare, särskilt om du går Musiker/Kyrkomusikerutbildningen.  Musikhögskolans lärare har många internationella kontakter och kan ge dig vägledning vid val av skola. Utbildningschefer/adminstratörer ska också vara informerade om ditt utbyte. 

MU/KY-studenter får inte åka på utbyte den termin som examen görs.

ML-policy för utbytesstudier - Utbytesstudier inom Ämneslärarutbildningen i musik kan ske en eller två terminer

  • Med start termin 5, 6 eller 7 om man väljer att göra ett utbyte under en termin inom ämne 2/Estetiska fördjupningskurser
  • Med start termin 5 om man väljer att göra utbyte under en-två terminer inom ämne 2/Estetiska fördjupningskurser. Väljer man detta alternativ kommer termin 7 att innehålla kursen "ensemble och huvudinstrument", 30 hp inom ämne 2.

För studenter med annat skolämne i kombination med musik kan ansökan om utbytesstudier göras hos respektive ämnesinsitution.

När och hur?
Börja med ansökan i god tid! Ansökningstider finns här ovan.

Mer information
Välkommen att besöka Lena Arstam, internationell koordinator i rum X224.

Lista på studenter som varit på utbyte sedan 2011

Allmänt om utbytesstudier hittar du på Lunds universitets hemsida
Studera utomlands

Information inför din resa hittar du också på Lunds universitets hemsida
Inför avresan

Om försäkringar på Kammarkollegiets hemsida
http://www.kammarkollegiet.se/f-rs-kringar-riskhantering/studentf-rs-kringar

Sidansvarig:

Kontakt

Lena Arstam

Lena Arstam
Internationell koordinator och stipendiehandläggare
Musikhögskolans gemensamma enheter
+46 (0)40-32 54 67
lena [dot] arstam [at] mhm [dot] lu [dot] se