Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ämneslärarutbildning i musik med inriktning mot gymnasieskolan | Instrumental ensemble | Pop/Rock

ÄMNESLÄRAREXAMEN | 300 HÖGSKOLEPOÄNG | 5 ÅR

Denna utbildning är en instrumental- och ensemblelärarutbildning som ger dig kompetens och behörighet att undervisa i musik inom gymnasieskolan och i grundskolan, årskurs 1–9. Den ger dig även kompetens att undervisa på kultur- och musikskola.

Inriktningen vänder sig till dig som vill musicera i allt från traditionell pop/rock/ blues till mer jazzinfluerade stilar. Navet i undervisningen är en gedigen ensembleverksamhet samt kurser som förbereder dig för att bli en bra ensemblelärare. I utbildningen ingår lektioner i ditt huvudinstrument samt grundläggande undervisning i trummor, elbas, gitarr, klaviatur och sång. Under din studietid får du möta intressanta gästföreläsare med olika specialkunskaper. Exempel på tidigare gäster är Marit Bergman, Andreas Carlsson, Eric Gadd, Louise Hoffsten, Jona Nilsson och Magnus Tingsek. Du ges även tillfälle att arbeta in och framföra olika konsertprogram samt genomföra inspelningsprojekt i ljudstudio.

Utbildningen leder till en ämneslärarexamen och har en omfattning på 300/ 330 högskolepoäng (5–5,5 år). Du kan kombinera musik med ett annat skolämne eller med fördjupningskurser i musik. 

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet, Engelska 6 och Samhällskunskap 1b / 1a1 + 1a2 samt godkända antagningsprov, godkända lokala prov (spelprov) och godkända musikprov G1, G2, G3. Ytterligare behörighetskrav kan ställas beroende på senare val av andra ämnen (Ämne 2).

Sedan höstterminen 2021 erbjuds även EDI (Elektroniskt Digitalt Instrument) som huvudinstrument på inriktningen pop/rock. Det innebär att du musicerar med hjälp av datorn och andra digitala styrenheter under din utbildning.

Lärare

Mattias Frisk, kursledare
Johan Hallström, kursledare

Viktiga datum

15 mars 2024 - Antagning.se öppnar för anmälan

15 april - Sista anmälningsdag och sista dag att ändra prioritering av dina sökta utbildningar

22 april - Inloggningsuppgifter till våra digitala system skickas ut tillsammans med kallelse till prov G2 och G3

22 april –12 maj Canvas är öppet för uppladdning av videomaterial

14 - 15 - 16 maj - G2- och G3-prov genomförs på Musikhögskolan i Malmö

20 juni - Sista dag för komplettering av meriter

11 juli - Antagningsbesked med svarskrav

19 juli - Sista svarsdag

Kontakt

Lena Hallabro
Utbildningsledare
lena [dot] hallabro [at] mhm [dot] lu [dot] se (lena[dot]hallabro[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 02

Utbildningsplan och översikt


*Översikten är interaktiv. Klicka på länkarna för att ladda ner de olika kursplanerna.