Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arrangering/Komposition, klassisk inriktning

KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I MUSIK • 180 HP • 3 ÅR

Kandidatutbildningen Arrangering/Komposition, klassisk inriktning vänder sig till dig som vill bli klassisk arrangör men med brukskunskaper även i klassisk komposition, med målet att du ska finna ditt eget personliga tonspråk i dina arrangemang och kompositioner.

Utbildningen erbjuder en treårig studiegång på kandidatnivå och syftar till att utbilda dig till arrangör med god konstnärlig och professionell förmåga. Efter genomgången utbildning ska du ha beredskap att med avancerade kunskaper och färdigheter kreativt kunna verka i den egna yrkesrollen i ett arbets- och kulturliv i ständig förändring och utveckling.

Kandidatutbildningen ger dig en gedigen hantverksgrund dels i arrangeringsämnet och dels i traditionell musikteori inom ämnesområden som harmonisering, fyrstämmig sats, formlära, analys, notation och musiklära. Du får också de färdigheter som krävs för att studera på masterutbildningen med en hög grad av självständighet.

Undervisning ges i arrangering/komposition, elektroakustisk musik, instrumentation, gehör/analys, kontrapunkt, piano/gehörsspel, ensembleledning med dirigering, musik som yrke och musik och samhälle i form av individuella lektioner, grupplektioner och seminarier. Projekt och examensarbete ingår.

Håkan Andersson, universitetslektor i satslära och gehörsskolning
Rolf Martinsson, professor i musikteori, arrangering och komposition
Staffan Storm, professor i musikteori och komposition
Daniel Hjorth, universitetsadjunkt i musikteori
Björn-Tryggve Johansson, universitetsadjunkt i musikteori
Magnus Lindén, universitetsadjunkt i piano/gehörsspel
Samuli Örnströmer, lärare i dirigering

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkänt urvalsgrundande antagningsprov till musikerutbildningen Arrangering/Komposition, klassisk inriktning, kandidat. Den sökande måste också kunna tala, skriva och läsa svenska.

Varje år samarbetar Arrangering/Komposition, klassisk inriktning med varierande ensembler och musiker på hög nivå i kreativa projekt. Exempel på större samarbeten är Helsingborg Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna och Jönköping Sinfonietta. Studenterna har också tillgång till körprojekt och många olika kammarmusikprojekt vilket ger dem rikliga tillfällen att höra verken repeteras och framföras vid konserter och dessutom möjlighet att redan under utbildningen bygga upp ett rikt kontaktnät. Vissa projekt sker i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Studenterna deltar i projekt under hela utbildningen.

Connect Festival är kompositionsutbildningens årliga nutida musikfestival som organiseras av studenterna. 

Läs mer om Connect Festival

Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete.

Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) ut både nationella och lokala stipendier.

Läs mer om KMAs stipendier

Läs om stipendier vid Musikhögskolan i Malmö

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom Musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare, ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter. 

Läs mer om internationella utbytesstudier vid Musikhögskolan i Malmö

Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstformer som teater och konst. 

Läs mer om Inter Arts Center

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för arrangering/kompositionsstudenter görs ofta i samband med ett arrangering/kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig kandidatexamen i musik, Arrangering/Komposition, klassisk inriktning.

Kontakt

Håkan Andersson
Universitetslektor i satslära och gehörsskolning
hakan [dot] andersson [at] mhm [dot] lu [dot] se (hakan[dot]andersson[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (thea[dot]lundback[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 25