Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Komposition – Musik för film och media

KONSTNÄRLIGT MASTERPROGRAM I MUSIK • 120 HP • 2 ÅR

Masterutbildningen Komposition – Musik för film och media är sökbar vartannat år och syftar till att utveckla ditt kreativa skapande och förmåga att på ett sensibelt sätt med musikaliska medel fånga dramatiska och emotionella förlopp i rörlig film och bild. Du ska efter fullbordad utbildning ha utvecklat en förmåga att arbeta som kompositör i exempelvis film-, spel- och övriga mediaproduktioner.

Utbildningen syftar även till att utveckla din förmåga att anpassa ditt arbete till de krav på nytänkande och förändring som arbetsfältet ställer. I detta arbete ska bland annat förmågan till samarbete med andra viktiga yrkesgrupper i branschen utvecklas, exempelvis regissör, redigerare och ljuddesigner.

Studierna består till stor del av individuella kompositionslektioner men också av grupplektioner som exempelvis workshops och seminarier. Undervisning ges även i filmanalys, digitala verktyg och elektroakustisk musik, musikteori och instrumentation samt musik som yrke. Projekt och examensarbete ingår.

Nicklas Schmidt, lärare i filmmusikkomposition
Daniel Fjellström, universitetsadjunkt i musikteori och instrumentation

Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier på avancerad nivå krävs särskild behörighet: Konstnärlig kandidatexamen i musik 180 hp eller motsvarande samt godkänt urvalsgrundande antagningsprov till musikerutbildningen Komposition – Musik för film och media, master.

Utbildningen ges i samarbete med bland andra Film i Skåne, Massive Entertainment, Filmcentrum Syd, The Game Assembly och andra ledande institutioner i branschen i Öresundsregionen. Som studerande deltar du i projekt under hela utbildningen. Ett exempel på orkestersamarbete är Helsingborgs Symfoniorkester.

Connect Festival är kompositionsutbildningens årliga nutida musikfestival som organiseras av studenterna.

Läs mer om Connect Festival

Kompositionsseminariet är ett obligatoriskt forum för kompositions- och arrangeringsstudenter men öppet för alla som är intresserade av att ta del av estetiska diskussioner, analys, reflexion och möten med gästprofessorer, tonsättare och musiker inom det nutida konstmusikfältet.

Kompositionsstudion är plattformen för studenternas eget skapande inom elektroakustisk musik, live-elektronik och experimentellt studioarbete.

Varje år delar Kungliga Musikaliska Akademien (KMA) ut både nationella och lokala stipendier. 

Läs mer om KMAs stipendier

Stiftelsen Annik och Lars Leander delar årligen ut ett stipendium, riktat till kompositionsstudenter vid Musikhögskolan i Malmö. Studenter vid följande programutbildningar är behöriga att söka stipendiet:

Masterprogram
• 
Komposition Diplom 
• Komposition
• Komposition – Musik för film och media 

Kandidatprogram
• 
Komposition

Läs mer om stipendier vid Musikhögskolan i Malmö

Studenterna erbjuds varje år möjligheten att ansöka om internationella utbytesstudier genom Musikhögskolans internationaliseringsprogram vilket ger ett utmärkt tillfälle att möta nya spännande studiemiljöer, nya lärare, ett nytt kulturliv och att knyta nya kontakter. 

Läs mer om internationella utbytesstudier vid Musikhögskolan i Malmö

Inter Arts Center är ett forum för elektroakustisk musik samt mötesplats för samarbetet med andra konstformer som teater och konst. 

Läs mer om Inter Arts Center

Alla avgångsstudenter gör ett examensarbete bestående av en skriftlig reflekterande del och en klingande del. Examensarbetet för kompositionsstuderande görs ofta i samband med ett kompositionsprojekt men kan också kopplas till en examenskonsert för den som utöver sina projekt även genomför en sådan. Efter fullbordad utbildning ges konstnärlig masterexamen i musik, Komposition – Musik för film och media.

Kontakt

Daniel Fjellström
Kursledare, universitetsadjunkt i musikteori
daniel [dot] fjellstrom [at] mhm [dot] lu [dot] se (daniel[dot]fjellstrom[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (thea[dot]lundback[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 25