Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Det var då jag fick klart för mig att det var kyrkomusiker jag skulle bli"

Samuel Sassersson

Samuel Sassersson läser andra året på kandidatprogrammet i kyrkomusik och denna vecka tar han över vårt instagramkonto ...

Ålder: 23 år
Kommer från: Rottne (utanför Växjö)
Instrument: Orgel, sång och piano
Studiebakgrund: Musiktillägget på Katedralskolan i Växjö, S:t Sigfrids folkhögskola - Klassisk musik (1 år), Kammarmusik (klassisk sång) på Mälardalens högskola i Västerås (1,5 år).

När och hur bestämde du dig för att bli kyrkomusiker?

-När jag gick sista året på gymnasiet fick vi i uppgift i religionskunskapen att gå till ett samfund i stan och beskåda en gudstjänst. Jag gick till Teleborgs kyrka i Växjö, och där spelade Peter Alrikson (nu domkyrkoorganist i Visby). Jag blev så fascinerad av hans liturgiska orgelspel och improvisationer att jag bestämde mig för att ta lektioner av honom. Jag är uppvuxen med en pappa som är organist och en mamma som var kantor, men trots det hade jag aldrig rört en orgel. I och med att jag började ta orgellektioner, fick jag även in en fot att vikariera i pastoratet, som ledde till sommarvikariat, och år 2019 fram till jag började i Malmö samma år, vikarierade jag på heltid som musiker i Växjö. Det var då jag fick klart för mig att det var kyrkomusiker jag skulle bli.

Det bästa med att studera på en musikhögskola?

-Människorna! Jag har fått många goda vänner från de olika inriktningarna. 

Hur ser dina yrkesdrömmar ut?

-Försteorganist i en stor kyrka med rikt musikliv och bra instrument.


Följ Samuel på Musikhögskolans Instagram hela veckan