Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Karin Johansson

Professor i konstnärlig forskning i musik

Karin Johansson är professor vid Musikhögskolan i Malmö, där hennes forskningsområde är musikaliskt skapande och lärande. Hon arbetar med forsknings- och utvecklingsprojekt kring improvisation, körsång och högre musikutbildning.
För närvarande är hon en av deltagarna i det svensk-norsk-tyska forskningsprojektet Discourses of Professionalisation and Academisation in Higher Music Education (DAPHME), finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, vars övergripande syfte är att undersöka hur akademiseringsprocesser påverkar musikerutbildningar i Europa.
Karin Johansson har tidigare tillsammans med docent Ursula Geisler initierat och drivit det internationella körforskningsnätverket Choir in Focus 2009-2012 samt hållit i det tvärvetenskapliga Pufendorfprojektet Artistic Vocal and Choral Orders (AVaCO) 2014–2015.
Hennes avhandlingsstudie i musikpedagogik (2008) fokuserade professionella organisters improvisation och med ett delprojekt i (re)thinking improvisation, finansierat av Vetenskapsrådet 2009–2011, fortsatte hon på detta spår. I det nyligen avslutade konstnärliga forskningsprojektet Rituals utforskades förhållandet mellan uppförandepraxis i ny och äldre musik samt mellan tonsättare och interpreter.    
I flera studier har hon undersökt högre musikutbildning och enskild musikundervisning utifrån ett verksamhetsteori/cultural-historical activity theory (CHAT) och har ett särskilt intresse för teori- och metodutveckling på det konstnärliga området.   
Hon har ett engagemang för framtidsfrågor och är 2018–2020 en av deltagarna i Lunds universitets akademiska tankesmedja LU Futura.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Karin Johansson
E-post: karin [dot] johansson [at] mhm [dot] lu [dot] se