Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Praktiknära skolforskning

Lunds universitet deltar i ULF - Utbildning, Lärande, Forskning som syftar till att utveckla hållbara samverkansmodeller mellan akademi och skola.

Målet med ULF är att ta fram en infrastruktur med långsiktigt hållbara samverkansmodeller mellan akademi och skolhuvudmän för att stärka den vetenskapliga grunden och det vetenskapliga förhållningssättet i skolan. När teori och praktik vävs tätare ihop stärks även lärarutbildningen – dels genom en mer relevant kunskapsbas och dels genom ökade möjligheter för studenter att vara del av skolans forsknings- och utvecklingsmiljöer. 

Aktiviteter inom ULF vid Lunds universitet 

Inom ULF stödjer vi utvecklandet av nya ULF-projekt och hjälper till att etablera kontakter mellan skolverksamheter och forskare. Vi vill också att lärdomarna från genomförda projekt får brett genomslag i praktiken. För att bidra till detta erbjuds olika stödformer i form av seminarier och workshops, samt i form av utlysningar av ULF-medel till aktiviteter som sökande själva utformar. 

Inbjudan till Symposium och workshops med fokus på praktiknära forskning i samverkan 

Under höstterminen 2025 finns ULF-medel att söka för att genomföra ett praktiknära skolforskningsprojekt i samverkan mellan Lunds universitet och skolor i Skåne. Det finns även medel att söka för forskningscirklar, följeforskning och möten mellan forskare och skolledare/lärare. Som ett led i arbetet med att pröva aktiviteter som syftar till att stötta praktiknära forskningsprojekt i samverkan mellan Lunds universitet bjuder vi härmed in till ett symposium med tillhörande workshop. Eventet riktar sig till lärare och skolledare vid estetiska program med intresse för skolnära forskning och som har mött dilemman, problem eller frågor i sin praktik som har potential att utforskas i ett samverkande forskningsprojekt. Förmiddagen inleds med presentationer av vad praktiknära skolforskning i samverkan är och kan vara samt vilka medel som är sökbara, vilket följs av en workshop där lärare och skolledare får möjlighet att ventilera och diskutera dilemman, problem och frågor med en av de deltagande forskarna. Teman som diskuteras kan vara hur en fråga blir forskningsbar, vad det innebär att delta och samverka i ett praktiknära forskningsprojekt, hur en studie kan utformas, och vad det innebär att sprida den kunskap som utvecklas tillbaka till praktiken på ett hållbart sätt.

Eventet äger rum i Malmö måndagen den 16 juni 09.00-13.00, inklusive lunch.  
Plats meddelas senare. 

Medverkande forskare är: 

  • Anna Houmann
  • Adriana Di Lorenzo Tillborg
  • Markus Tullberg

Anmälningsformulär för deltagande vid symposium och workshop  

Delta i forskningsprojekt

Om du arbetar på en av de skolor vars huvudman har avsiktsförklaring med LU kan du ansöka om att delta i ett praktiknära forskningsprojekt i samverkan. ULF-projekten utgår från ett problem eller en utmaning i undervisningen.  

Du kan delta om:

  • Du är yrkesaktiv i en verksamhet som är relevant för de forskningsprojekt som föreslås och är intresserad av att utveckla dessa.
  • Du kan medverka i fysiska projektmöten ett antal måndagseftermiddagar per termin i Lunds universitets lokaler.
  • Du kan avsätta tid motsvarande en halv dag per vecka till att arbeta med projektet.
  • Din skolledning ger sitt medgivande och garanterar att ovanstående förutsättningar ges. 

Mer information och länk till anmälan publiceras inför höstterminen 2025.

Ansökan om ULF-medel för praktiknära skolforskning

Du som arbetar inom utbildningsområdet eller är skolforskare kan söka pengar för praktiknära ULF-forskning. I steg 1 ska du lämna in en forskningsidé eller forskningsskiss till Lunds universitet. Idén och skissen skall vara formulerad i samverkan mellan lärare/skolledare och forskare. 

De forskningsskisser som bedöms ha potential att kunna utvecklas till ett forskningsprojekt går vidare till steg 2. I detta steg inbjuds de som gått vidare att utveckla sin skiss till en komplett forskningsansökan för bedömning. Projekten kan starta tidigast vårterminen 2026. 
 
Forskningsskissen ska gälla projekt som tar utgångspunkt i samverkan mellan akademi och skolhuvudman. I ansökan ska ni beskriva hur forskningsfrågan visat sig i skolpraktiken, hur den relaterar till aktuellt forskningsläge, samt hur projektet kommer att bedrivas och spridas i samverkan. Dessutom är det värdefullt om samverkan mellan olika professioner och skolenheter inkluderas i projektet. 
 
Ansökningar för projekt som tidigare beviljats ULF-medel är välkomna. Då ska ansökan dock redogöra för hur det nya projektet är tänkt att vara en utveckling i förhållande till det tidigare projektet. 
 
Utlysningen sker inom ramen för den avsiktsförklaring om praktiknära forskning i samverkan som Lunds universitet och skolhuvudmän har ingått. 

Vem kan söka? 
Du är behörig att lämna in en forskningsskiss om du är: 
tillsvidareanställd inom kultur-, förskole- eller skolverksamhet med avsiktsförklaring med Lunds universitet, eller 
tillsvidareanställd som lärare eller forskare vid Lunds universitet 

En förutsättning är att den huvudman som är involverad har en avsiktsförklaing om samverkan med Lunds universitet. De huvudmän som ingått denna överenskommelse är: 
Lunds kommun 
Mega Musik 
Rytmus Academedia AB 
Ystad kommun 
 
Motivera projektet 
Formulera er forskningsidé eller ett identifierat behov så att andra kan förstå vad det innebär. 

Beskriv vilken tidigare forskning som finns inom området. Vad vet man redan om ert problem? Vilka metoder har använts? 
Beskriv hur samverkan kan se ut såväl mellan skolverksamhet och akademi som mellan olika skolverksamheter, eller mellan olika akademiska verksamheter. 
 
Ta hjälp av andra 
För en dialog med rektor/prefekt och/eller kollegor vid den egna arbetsplatsen omkring er ansökan dels för att stärka er argumentation och er text, dels för att ert projekt kommer att kräva deras stöd om det ska genomföras. 

ULF utlyser medel till inledande möte mellan lärare, skolledare, forskare för att bolla idéer. 

Delta i workshops som anordnas av Lunds universitet eller representanter för din huvudman. 

Ta kontakt med forskare eller skolverksamma som du känner till sedan tidigare eller tror kan vara intresserade av din idé. 

Preliminär tidsplan steg 1 

Sökportalen öppnar: 1 juni 2025. 
Sökportalen stänger: 1 september klockan 24.00. 
Beslut planeras till slutet av september 2025. 

Bedömningarna görs av Samordningsgruppen för praktiknära skolforskning som är sammansatt av representanter med ansvar för verksamhets- och kvalitetsutveckling hos skolhuvudmännen och forskare från Lunds universitet med relevant kompetens. 

Bedömningarna meddelas via e-post. De skisser som har störst potential att utvecklas till fruktbara forskningsprojekt uppmanas skicka in en fullständig ansökan till Steg 2. 

  

Vad är en forskningsskiss? 

En forskningsskiss beskriver kortfattat projektidén. Att det kallas en forskningsskiss innebär inte att din ansökan ska vara skissartat. Följande delar ska ingå i skissen: 

  • En beskrivning av hur frågan har visat sig i praktiken eller hur behovet av ökat professionellt kunnande tar sig uttryck i verksamheten.
  • En beskrivning av vad som redan är känt om frågan genom tidigare forskning
  • En formulering av projektets syfte och frågeställningar
  • En beskrivning av hur projektet ska genomföras i samverkan (design, metod och tidsplan). Här beskriver du vilken typ av dataunderlag som behövs för att undersöka dina forskningsfrågor, vilka aktiviteter som ska genomföras i projektet, när olika saker ska hända och varför.
  • En beskrivning av hur projektets resultat kan spridas i samverkan. Kom ihåg att ULF-medlen inte är till för att utveckla verksamheten vid en enskild skola, klass eller barngrupp. Resultaten från ett ULF-projekt måste ha bredare genomslag och relevans för många skolverksamheter. Din skiss bedöms också efter hur du tänker uppnå detta. 

Tänk på att utrymmet för skissens olika delar är begränsat! En tumregel är att all nödvändig information får plats på två A4-sidor. 

Om din ansöka går vidare till Steg 2 kan du få hjälp med att kontakta forskare/skolverksamma inför utformningen av en fullständig projektansökan - läs mer om steg 2 längre ned på sidan. 

Att tänka på! 

När du formulerar din skiss tänk då på följande: 

  • Att motivera hur forskningsfrågan är angelägen och speglar ett behov i praktiken.
  • Att skriva fram hur projektet gynnar barns och elevers lärande.
  • Att vara tydlig med hur projektet bidrar till att stärka förskolans/skolans vetenskapliga grund.
  • Att beskriva hur studien kan läggas upp för att besvara din forskningsfråga.
  • Att visa hur alla inblandade kommer att göras delaktiga i samverkansprojektets genomförande.
  • Att beskriva hur projektet tar vara på skolverksammas och forskares respektive erfarenheter och kompetenser i samverkan. 

Så här söker ni i steg 1 

Ni söker via länken nedanför. Där finns ett ansökningsformulär som är öppet från och med 1 juni till och med 15 oktober. Där skriver du in dina kontaktuppgifter och laddar upp själva projektskissen. Obs! Skissen måste skrivas i mallen du får tillgång till. Projektskiss pdf 

Ansökningsformuläret öppnar här den 1 juni 2025 

Preliminär tidsplan steg 2 

Sökportalen öppnar: 1 oktober 2025 
Stänger: 15 november 2025 klockan 24.00 
Beslut planeras till början av 2026 

Huvudsökande till skisser från steg 1 som går vidare får ett personligt meddelande via e-post med en länk till sökportalen för steg 2. Samtidigt lämnas besked till de som inte får möjlighet att gå vidare inom denna utlysning med motivering. 

Steg 2 innebär att en fullständig projektansökan lämnas in, innehållande forskningsformulär, forskningsprogram samt projektöverenskommelse/r med berörda utbildningsenheter. Utförliga anvisningar kommer med mejl till de som går vidare till Steg 2.  

Villkor för huvudsökande steg 2 

Huvudsökande till skisser från steg 1 som går vidare får ett personligt meddelande via e-post med en länk till sökportalen för steg 2. Samtidigt lämnas besked till de som inte får möjlighet att gå vidare inom denna utlysning. 

Steg 2 innebär att en fullständig projektansökan lämnas in, innehållande forskningsformulär, forskningsprogram samt projektöverenskommelse/r med berörda skolenheter. Utförliga anvisningar kommer med mejl till de som går vidare till Steg 2.  

Villkor för huvudsökande steg 2 

För att lämna in en fullständig projektansökan i steg 2 måste huvudsökanden: 

  • ha avlagt doktorsexamen senast det datum som ansökan om projektmedel ska lämnas in
  • vara tillsvidareanställd hos skolhuvudman med avsiktsförklaring med Lunds universitet eller vid Lunds universitet 

Denna utlysning av medel för forskningsprojekt inom ULF-avtal steg 2, sker inom ramen för de avsiktsförklaringar om samverkan kring praktiknära forskning som Lunds universitet och skolhuvudmän har ingått. 

Är det bara lärare i skolan som kan söka ULF-medel? 

I det första steget av ULF-utlysningen kan alla de som är yrkesverksamma och tillsvidareanställda hos skolhuvudman med ULF-avtal, och/eller anställda vid Lunds universitet lämna in en forsningsskiss i samverkan med forskare respektive skolledare/lärare. Exempelvis kan även rektorer och personal anställda inom skolförvaltning och inom elevhälsan söka, i samverkan med forskare från LU, då deras arbete också kan bidra till ökad måluppfyllelse och gynna en skola på vetenskaplig grund. 

Måste man som forskare vid LU ha kontakt med lärare/skolledare i steg 1 

Ja, samverkan startar i steg 1. Syfte och skiss skall formuleras i samverkan, och det skall synas i ansökan hur samarbetet fortsätter. 

Måste man som lärare/skolledare ha kontakt med forskare vid LU i steg 1 

Ja, samverkan startar i steg 1. Syfte och skiss skall formuleras i samverkan, och det skall synas i ansökan hur samarbetet fortsätter. 

Inom ULF-LU verkar olika typer av samverkan viktigt. Hur kan sådan samverkan se ut? 

Samverkan mellan akademi och skolhuvudmän är central inom ULF, men även inom den egna organisationen uppmuntras olika typer av samverkan. Hos huvudmannen kan det exempelvis innebära samverkan mellan olika skolformer och huvudmän, men även samverkan mellan olika professioner. För universitetet kan det exempelvis vara en tvärvetenskaplig och flervetenskaplig ansats. Läs om de tidigare beviljade projekten inom ULF-LU för inspiration! 

Hur fördelas ULF-projektmedel i ett projekt? 

Om ansökan går vidare till steg 2 så lämnar man in en projektbudget som tagit fram i samverkan. Det innebär att ULF-medlen kan användas på det sätt som är lämpligt för det enskilda projektet. 

Några slutgiltiga tips! 

När du skrivit klart din skiss gå då tillbaks till ursprungsfrågan och se om det som är skrivet är i linje med den. 

 Våga lita på att din idé är viktig! 

ULF huvudmän 2025
Lunds universitets samarbetsparter i ULF

Praktiknära skolforskning är en bestämning som betonar forskningens närhet till de aktiviteter, aktörer, situationer och processer som studeras. Sådan forskning kan sägas intressera sig för den förhandenvarande situationens karaktär (Lewin, 1954) och inte endast för generella ”lagar” rörande det ena eller andra fenomenet. Närheten till det som studeras kan uppnås med hjälp av en rad olika forskningsmetoder, så som exempelvis deltagande observation och intervju. Det centrala är att metoderna används för att komma nära aktörer och deras aktiviteter och situationer. Inom praktiknära skolforskning betonas ofta värdet av att de aktörer vars aktiviteter studeras också är subjekt i exempelvis planering, genomförande och rapportering av forskningen. Samverkansmodellerna ska leda fram till forskning som är relevant för skolan genom att yrkesgrupper inom skolan ska kunna ta initiativ till forskning, inte bara forskare inom akademin. Visionen är att samverkansmodellerna ska vara grunden för professionellas yrkesutövning inom skolan och för lärarutbildningen. Forskningsfrågorna som tas fram ska alltså formuleras tillsammans av forskare och skolans yrkesverksamma för att forskningen ska utgå från verksamhetens behov på ett djupare plan.

Enligt skollagens ska all utbildning ”vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet” (kapitel 1, 5§). Lärare och skolledare ska basera sin yrkesutövning på forskning, såväl som systematiskt utforska och pröva sin egen verksamhet. Det betyder också att skolutveckling ska genomsyras av ett vetenskapligt förhållningssätt. Allt detta sker idag i för liten utsträckning. Det finns också ett upplevt glapp mellan teori och praktik som gör att utbildningsvetenskaplig forskning inte alltid kan tillämpas i skolans verksamhet. Därför finns ett stort behov av att utveckla hållbara samverkansmodeller mellan skola och akademi.

ULF ska alltså leda till vidareutveckling av kvalitet i såväl skolans verksamhet som i lärarutbildningarna på lärosätena samtidigt som det ger lärarstuderande möjlighet att medverka i processer där ny kunskap bildas genom forskning och professionens beprövade erfarenhet. Denna målsättning ska konkretiseras i ett antal avtal mellan huvudmän och lärosäten där både kortsiktiga och långsiktiga ambitioner för samverkan skrivs fram. 

Totalt ingår 25 lärosäten i den nationella ULF-verksamheten. Musikhögskolan i Malmö ingår i SYD-noden som leds av Malmö universitet. Lunds universitets deltagande i ULF leds av Musikhögskolan i Malmö.

Alla medverkande tecknar ULF-avtal

Alla lärosäten som ingår tecknar avtal med en eller flera skolhuvudmän – ett ULF-avtal. Begreppet ska föra tankarna till läkarnas ALF-avtal som finns inom hälso- och sjukvården och som har varit förebild för ULF. ALF-avtalet ger exempelvis läkare möjligheter att kombinera sitt kliniska arbete med forskning, och läkarstudenter möjlighet att göra sin praktik i de miljöer där klinisk forskning bedrivs.

Musikhögskolan i Malmö har i dagsläget två forskningsprojekt med finansiering från ULF, två postdoktorandprojekt och fyra doktorandprojekt med inriktning praktiknära skolforskning:

ULF ska:

  • medverka till att yrkesverksamma i skolan får en aktiv roll såväl i kunskapsproduktion och forskning som i utvecklingsarbete.
  • skapa förutsättningar för disputerade lärare hos skolhuvudman och forskare inom akademin att initiera och bedriva praktiknära forskning i samverkan.
  • medverka till att utveckla lärarstudenters kunskaper om vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, genom teori och praktik i hela förskollärar- och lärarutbildningen.
  • skapa långsiktigt hållbara samverkansmodeller för forskning och utveckling. Samverkansmodellerna kan se ut på olika sätt, de kan till exempel vara en gemensam forskningsmiljö eller en delad tjänst.
  • präglas av jämlika villkor mellan skola och akademi. Det innebär till exempel att yrkesgrupper inom skolan också ska kunna ta initiativ till utvecklings- och forskningsprojekt, inte bara forskare.

Kontakt

Anna Houmann
Professor i musikpedagogik med inriktning mot utbildningsvetenskap
anna [dot] houmann [at] mhm [dot] lu [dot] se (anna[dot]houmann[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Joel Wååg
Projektkoordinator ULF
joel [dot] waag [at] mhm [dot] lu [dot] se (joel[dot]waag[at]mhm[dot]lu[dot]se)

Folksamling under evenemang för praktiknära skolforskning.
ULF Bazar

Samordningsgrupp för praktiknära skolforskning vid LU

  • Anna Houmann
    Musikhögskolan i Malmö
  • Adriana Di Lorenzo Tillborg
    Musikhögskolan i Malmö
  • Mona Holmqvist
    Utbildningsvetenskapliga institutionen
  • Alastair Henry
    Utbildningsvetenskapliga institutionen
  • Cornelia Nyström
     Mega Musik gymnasieskola
  • Joel Wååg
     Musikhögskolan i Malmö
  • Krister Åkesson
    Staffanstorps kommun
  • Lars Andersson
    Musikhögskolan i Malmö
  • Magnus Ekwall
    Malmö kulturskola
  • Malin Bardenstam
    Skånes Kommuner
  • Sinikka Neuhaus
    Utbildningsvetenskapliga institutionen
  • Stefan Norrestam
    Lunds kommun
Beskrivning av målgrupp för ULF-projektet

Vill du läsa mer om ULF vid Musikhögskolan i Malmö?