Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kyrkomusiker

KANDIDATPROGRAM I KYRKOMUSIK · 180 HP · 3 ÅR

Kandidatprogrammet i musik med inriktning kyrkomusik är en treårig universitetsutbildning på heltid som riktar sig till dig som vill arbeta som kyrkomusiker i församlingar inom Svenska kyrkan eller andra samfund.

Fokus ligger på att utveckla dina instrumentala färdigheter och konstnärliga gestaltningsförmåga. Utbildningen ger dig också de pedagogiska och psykologiska insikter och färdigheter som arbetet i en församling kan kräva.

Programmet innehåller: 

  • Orgel
    Kurserna i orgelspel ger en djupgående förståelse för instrumentets teknik och repertoar. Du som student får möjlighet att utvecklas inom både liturgiskt och solistiskt orgelspel, samt utveckla färdigheter i improvisation. Genom individuella, gemensamma och ämnesdidaktiska kurser lär du dig att hantera orgeln i olika sammanhang. 
     
  • Piano
    Piano är en viktig del av utbildningen där du utvecklar din tekniska skicklighet och musikalitet. Undervisningen omfattar både solo- och ackompanjemangstekniker inom olika genrer och stilar. Du uppmuntras även att utforska repertoar som sträcker sig från klassiska till nutida verk, vilket ger en bred musikalisk grund.
     
  • Sång
    Sångundervisningen fokuserar på sångteknik, tonalitet och uttryck. Du får möjlighet att arbeta med både solo- och körsång, och utveckla din röstteknik samt din förmåga att tolka och framföra sångstycken. Det läggs särskild vikt vid att förstå sångens roll i liturgiska sammanhang.
     
  • Körsång och kördirigering
    Denna del av utbildningen ger dig praktisk och teoretisk kunskap i körsång och körledarskap. Genom att leda olika typer av körer lär du dig stämföring, repertoarval och pedagogiska strategier. Du får även förståelse för körens funktion i gudstjänsten och andra kyrkliga sammanhang.
     
  • Seminarium och projekt
    Seminarier och projekt är inslag i utbildningen där du får möjlighet att fördjupa sig i specifika teman inom kyrkomusik. Genom gruppdiskussioner, presentationer och praktiska projekt utvecklar du din förmåga att samarbeta och att dela med dig av dina insikter och erfarenheter.
     
  • Musikteori
    Kurserna i musikteori ger dig en solid grund i musikanalys, komposition och arrangemang. 
     
  • Musik och samhälle
    Kurserna i Musik och samhälle utforskar musikens roll och påverkan i olika samhälleliga och kulturella kontexter.
     
  • Examensarbete (klingande och reflekterande del)
    Den klingande delen (examenskonsert) utgör 75 % av ditt examensarbete. I examenskonserten synliggörs din konstnärliga och tekniska uttrycksförmåga. Den reflekterande delen utgör 25 % av ditt examensarbete. Arbetet utgår från din egen konstnärliga praktik och redovisas i ett format du själv väljer: skriftligt, live eller förinspelat.

 

Bine Bryndorf, gästprofessor i orgel
Anders Johnsson, universitetslektor i orgel och orgelkunskap
Carl Adam Landström, lärare i liturgisk orgel, orgelimprovisation (tjänstledig)
Maja Malmström, lärare i liturgisk orgel och gehörspiano
Fredrik Albertsson, lärare i solistisk orgel
Hampus Söndrebo, lärare i liturgisk orgel
Karin Oldgren, lärare i körledning
Ann-Sofi Härstedt, universitetslektor i sång
Eva Lundgren, universitetsadjunkt i piano
Magdalena Prahl Boström, lärare i piano
Magnus Lindén, universitetsadjunkt i piano/gehörsspel
Daniel Hjorth, universitetsadjunkt i musikteori

Snabbfakta

Omfattning
180 högskolepoäng / 3 år heltid

Typ av utbildning
Kandidatprogram i musik

Undervisningsspråk
Svenska

Anmälningsperiod
Ingen antagning inför läsåret 2025/2026

Utbildningsplan
Utbildningsplan (PDF 448 kB, nytt fönster)

Förkunskapskrav
Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkänt urvalsgrundande antagningsprov till kyrkomusikerutbildningen.

Information om antagning

Frågor om antagning: 
admissions [at] mhm [dot] lu [dot] se

Kontakt

Anders Johnsson
Lektor i orgel
anders [dot] johnsson [at] mhm [dot] lu [dot] se (anders[dot]johnsson[at]mhm[dot]lu[dot]se)


Rebecka Lassbo
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (rebecka[dot]lassbo[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 03