Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Diplomstudent bland de tjugo bästa altviolinisterna

Oscar Edin
Foto: Kristina Edin

Diplomstuderande altviolinisten Oscar Edin placerade sig bland top 20 i Hindemith International Viola Competition i München tidigare i oktober månad.

102 aspiranter deltog i den första videorundan och Oscar var en av de 20 utvalda altviolinister från hela världen som gick vidare till liverundorna på plats i Tyskland.

Grattis Oscar, hur kommer det sig att du deltog i tävlingen?

-Tack. Tillfället kom upp och jag tyckte det var en spännande utmaning! Men jag har aldrig tävlat förut.

Vad spelade du?

-I första rundan skulle man spela två stycken valfria satser ur Bachs partitor och sonater eller cellosviter, två förutbestämda satser från Hindemiths soloviolarepertoar, samt ett nyskrivet stycke av Atar Arad, komponerat för just den här tävlingen. Jag spelade två satser ur Bachs d-moll partita, In Form und Zeitmass einer Passacaglia av Hindemith och Chaconne av Arad. Utöver det hade jag förberett en timmes repertoar, en violakonsert samt ett kammarmusikverk. Tyvärr fick jag inte chansen att spela upp det.

Hur nervös var du?

-Väldigt nervös! Men det lättade efter ett tag.

Vilka erfarenheter tar du med dig från tävlingen?

-Det var en väldigt lärorik upplevelse. Jag har fått ett helt annat perspektiv på förberedelser. Jag har aldrig övat så mycket och så noggrant inför någon konsert som jag gjorde inför tävlingen och den processen har gjort att jag har utvecklats väldigt mycket. Det var också väldigt inspirerande att träffa alla som var där och tävlade, och jurymedlemmarna. Jag har fått så många tips och mycket inspiration till hur man kan spela viola, hur man tar sig an ny musik, och massor av andra saker.

- En insikt som jag fick när jag var där och träffade alla fruktansvärt begåvade människor var att oavsett i vilket format man träffas - om man tävlar eller spelar konsert - så handlar det om att skapa musik och glädjen till musiken. Musik är aldrig och ska aldrig vara tråkigt!


Läs mer om Oscars medverkan här

Läs mer om diplomutbildningen