Folk- och världsmusik
Kandidatprogrammet i musik med inriktning folk- och världsmusik är en treårig universitetsutbildning på heltid. Programmet riktar sig till dig som vill fördjupa dina tekniska och konstnärliga färdigheter inom folk- och världsmusik samt icke västerländsk konstmusik. Utbildningen omfattar både individuella lektioner, ensemblespel och teoretiska kurser där du får möjligheten att utveckla dina egna och andra kulturers musiktraditioner.
Programmet innehåller:
- Instrumentalstudier
Du får möjlighet att fördjupa dig i ditt huvudinstrument under vägledning av erfarna lärare. Genom regelbundna individuella lektioner, masterclasses och gemensamma lektioner utvecklar du både tekniska färdigheter och ditt konstnärliga uttryck.
- Ensemble
En central del av utbildningen är ensemblespel där du får möjlighet att spela tillsammans med andra studenter i mindre och större ensembler för att kunna utveckla din musikaliska lyhördhet och dina kommunikativa färdigheter.
- Individuell kurs
Under utbildningens första år fokuserar den individuella kursen företrädelsevis på studier i ackompanjemangsinstrument. Från och med år 2 anpassar den sig till vad du som student upplever dig behöva; det kan vara fler timmar i ditt huvudinstrument, biinstrument eller till exempel arrangering och komposition.
- Projekt
De reguljära undervisningsveckorna avlöses av projektveckor då studierna fokuserar på ett speciellt tema. Utbildningen får varje läsår besök från ett flertal gästlärare från när och fjärran samt en Artist in Residence. En gång om året inträffar även Nordtrad, de nordiska och baltiska musikhögskolornas folkmusikträff, där du får möjlighet att möta andra studerande och lärare.
- Musikteori
Här utvecklar du dina färdigheter i att identifiera och analysera musikaliska strukturer, vilket är grundläggande för att förstå och tolka musik på djupet.
- Musik och samhälle
Kurserna i Musik och samhälle utforskar musikens roll och påverkan i olika samhälleliga och kulturella kontexter.
- Musik som yrke
I kursen Musik som yrke får du en grundlig inblick i de professionella aspekterna av musiklivet. Kursen förbereder dig för en karriär som musiker.
- Examensarbete (klingande och reflekterande del)
Den klingande delen (examenskonsert) utgör 75 % av ditt examensarbete. I examenskonserten synliggörs din konstnärliga och tekniska uttrycksförmåga. Den reflekterande delen utgör 25 % av ditt examensarbete. Arbetet utgår från din egen konstnärliga praktik och redovisas i ett format du själv väljer: skriftligt, live eller förinspelat.
Pär Moberg universitetslektor i ensemble/folkmusik
Mats Edén universitetslektor i folkmusik
Markus Tullberg postdoktor och lärare musikpedagogik
Allan Skrobe lärare i ensemble och huvudinstrument
Ale Carr lärare i musikteori och huvudinstrument
Tania Naranjo lärare i piano
Beroende av vad du förväntar dig av din utbildning kan kandidatprogrammet Individuell studiegång vara ett alternativ för dig, exempelvis om:
- ditt musicerande huvudsakligen sker i gränslandet mellan folk- och världsmusik och en annan genre.
- du är specifikt intresserad av en viss smalare stil av folk- och världsmusik och inte vill jobba brett med olika stilar. I folk- och världsmusikutbildningen ingår mycket ensemblespel med dina medstudenter där du får prova på stilar från olika håll i världen. Du får även lära dig musik från dina studiekamraters traditioner.
- du redan har en professionell ensemble som du spelar med och inte är intresserad av att ha ensemble inom din utbildning. På Individuell studiegång kan en hel ensemble antas tillsammans; en möjlighet som har utnyttjas av ett par folk- och världsmusikensembler förut.
- du främst vill jobba med arrangering och komposition inom folk- och världsmusik snarare än med instrumentalstudier.
- du har bristande förkunskaper i västerländsk musikteori (notläsning, harmonilära etc), men ändå musicerar på en hög nivå.
Stämmer något av detta in på dig? Utöka i så fall gärna dina möjligheter genom att även söka Individuell studiegång.
Snabbfakta
Omfattning
180 högskolepoäng / 3 år heltid
Typ av utbildning
Kandidatprogram i musik
Undervisningsspråk
Svenska och engelska
Anmälningsperiod
2 December 2024 – 15 Januari 2025
Utbildningsplan
Utbildningsplan (PDF 462 kB, nytt fönster)
Förkunskapskrav
Utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs särskild behörighet i form av godkänt urvalsgrundande antagningsprov till musikerutbildningen.
Information om antagning
Frågor om antagning:
admissions [at] mhm [dot] lu [dot] se
Kontakt
Pär Moberg
Kursledare
par [dot] moberg [at] mhm [dot] lu [dot] se (par[dot]moberg[at]mhm[dot]lu[dot]se)
Thea Lundbäck
Utbildningssamordnare
thea [dot] lundback [at] mhm [dot] lu [dot] se (thea[dot]lundback[at]mhm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 54 25